News

02.10.2019
418

Німеччина та Україна: де краща судова система?

Німеччина та Україна: де краща судова система?

 Першого жовтня на юридичному факультеті Ужгородського національного університету відбувся Міжнародний круглий стіл «Актуальні правові проблеми України та Німеччини». Організаторами виступили УжНУ, Закарпатський апеляційний суд, Господарський суд Закарпатської області, Інститут права та післядипломної освіти Мінюсту України, юридична фірма «Софія» та юридична компанія «Греца і партнери».

Викладачі вишу, найкращі ужгородські студенти, колеги юристи та місцеві судді мали змогу поспілкуватися із колегами з Німеччини та порівняти як працює судова система обох країн. На цьому власне й була зосереджена увага круглого столу, котрий відкрила доповіддю доктор Корнелія Вольк - суддя Земельного суду Гамбурґа.

«Я дуже рада, що маю нині можливість перед вами виступати. Ми радились на чому б закцентувати увагу і я нині вибрала тему господарських справ в Україні та Німеччині. У нас ці справи розглядаються судами загальною юрисдикції або спеціалізованими палатами інших судів, в той час, як в Україні дії ціла система господарських судів. Це цікава відмінність, тому я хочу зосередитися на порівняльному праві. Але перед цим, я б хотіла подарувати у вашу бібліотеку кілька цікавих книг по юриспруденції Німеччини. Минулого року я вже привозила для вас спеціалізовану літературу, тепер привезла ще кілька новинок», - розповіла доктор Корнелія Вольк.

Також на круглий стіл завітали колеги пані Корнелії: доктор Маґдалена Пайор-Бітомскі - професор Гамбурзького університету, що досліджує порівняльне європейське економічне право та Томас Вер – екс-голова суду з питань банкрутства у м.Гамбург. Така делегація працювала в УжНУ 4-и дні, протягом який німецькі правники читали лекції для студентів юристів та ділилися власним досвідом із ними.

«Із 2016-го року наш факультет активно співпрацює із німецькими суддями та юристами-науковцями. Ми обрали саме німців, бо їхня правова система –взірцева та інтегрована у багатьох європейських країнах. Скандинавські країни, Польща та навіть Російська Імперія живуть чи жили за німецьким правом. Наприклад, соціальні права у сучасному світі – це по суті - реформа Бісмарка. Перед нами-українцями зараз стоїть питання пенсійного реформування і за основу ми беремо німецький досвід. Тому в цьому плані досвід Німеччини відіграє дуже важливу роль. Я переконаний, що для наших студентів слухати лекції в оригіналі від самих німців у стократ краще, ніж вивчати з перекладів. Тим паче, коли лектори відразу можуть порівняти власну систему із нашим законодавством, - розповів модератор круглого столу Вадим Рошканюк, заступник декана юридичного факультету УжНУ. – Ми дуже хочемо підписати договір про співпрацю із Гамбурзьким університетом та впровадити сертифікаційні програми для наших студентів. Над цим вже працюємо не перший рік. Я дуже радий, що минулого року нашим студентам вдалося поїхати у Німеччину на ознайомчу практику у Соціальний суд міста Гамбург. Сподіваюся, що цього року нам вдасться ще розширити таку співпрацю і провести аналогічну практику у Земельному суді Гамбурга. Залишається вирішити лише організаційні питання».

 

Categories: