News

17.10.2019
537

Словацький спецпрокурор та Почесний професор УжНУ Марош Жілінка про свою роботу, погрози та науку

Словацький спецпрокурор та Почесний професор УжНУ Марош Жілінка про свою роботу, погрози та науку

 

Цього тижня юридичний факультет УжНУ із лекцією відвідав Почесний професор УжНУ, директор відділу по боротьбі з економічною злочинністю Бюро спеціальної прокуратури Генеральної прокуратури Словацької республіки Марош Жілінка. До цього він працював Держсекретарем МВС Словаччини, тому Закарпатті відкрив для себе давно і дуже часто по роботі бував тут. Тому не дивно, що його запросили стати Почесним професором нашого університету, проте основна діяльність пана Жілінки була і досі є правнича. Свій досвід він хотів передати ужгородським студентам. Перед лекцією нам вдалося з ним трохи поспілкуватися.

-          Вітаю, вас пане Жілінка. Нині про людину доволі легко дізнатися із відкритих джерел. І якщо в пошуковику вбити прокурор Марош Жілінка, то українські ЗМІ згадують Вас у контексті резонансного, бо першого в історії, вбивства словацького журналіста Яна Куцяка і його нареченої Мартіни Кушнірової. Виявилося, що замовники вбивства медійника планували і Вас теж ліквідувати. Це правда?

-          Так, це правда.

-          Як ви до цього поставилися? Це було неочікуваністю?

-          Важко сказати, але неочікуваністю точно не було.

-          Як родина відреагувала на такі новини?

-          (мовчить). Як відреагували? А як можна сприйняти інформацію, що вашого чоловіка чи батька хочуть вбити лише за те, що він чесна і добросовісна людина? За те, що я роблю свою робота так, як має робити кожен прокурор?

-          Ви зверталися за державною охороною?

-          Так. Але більше нічого сказати не можу, бо це таємниця.

-          Ця справа була дуже гучною. Як вам видається, чи правоохоронці добре роблять свою справу у його розкритті? Бо в Україні є чимало подібних справ, котрі вже роками не розслідуються і результату нема.

-          Що стосується вбивства журналіста Куцяка, то я думаю, в кінці цього місяця буде висунуто обвинувачення, справу передадуть у Спеціалізований кримінальний суд Словаччини і справедливість, врешті, настане.

-          Зрозумів. Ви займаєтесь економічною злочинністю. Як ви обираєте справи варті уваги спецпрокурорів?

-          Все що пов’язано з корупцією, завданими збитками більше 6,5 мільйонів євро чи збитками завданими ЄС і багато іншого – це наша юрисдикція.

-          Ви як директор лише координуєте роботу чи берете безпосередню участь у розслідуванні?

-          І те, і інше. У нас у відділі 11 прокурорів, а загалом у Бюро 35 прокурорів, тому в середньому припадає 5-7 справ у рік на одного прокурора, за якими є судові рішення. Звісно, що справ спецпрокурор веде більше. У Словаччині є Бюро, Спецалізовані суди та окремий орган поліції, які займаються корупційними справами.

-          Тобто ви разом займаєтеся топ-корупцією?

-          Не зрозумів, а що таке топ-корупція?

-          Злочини вчинені вищими посадовими особами, з великими збитками і т.д.

-          Ні, ми займаємося усією корупцією. У нас така ж система діяла до 2009 року.

-          В Україні є така практика, що іноді справу веде не один прокурор, а навіть 20-30.

-          О, ми би теж так хотіли (сміється). Але це не можливо.

-          Але результату наше суспільство не бачить. Ось в чім проблема.

-          Не знаю, що вам на це сказати.

-          Ви колись були Держсекретарем МВС. Чому зараз опинилися в прокуратурі?

-          Я прокурор все свідоме життя. Ось уже 26 років. Політична посада у мене була лише 2 роки. І те, це не зовсім політична посада, адже прокурори не можуть бути членами партії. На неї мене запросили як фахівця, де я використовував свій досвід і авторитет.

-          Чи бували у вашій роботі випадки, коли начальство наказувало ігнорувати певні факти, чи використовувало своє становище, щоб завести на когось справу?

-          У нас це не можливо. Я не уявляю, щоб мій шеф дав мені директиву не вести кримінальну справу чи прикривати корупцію. Такої практики ні в мене, ні у мого відділу не було. Я, до речі, теж не можу вказувати своїм підлеглим, як їм вести справи. Чи на що закрити очі. За це є реальна відповідальність і кожен про це пам’ятає.

-          Якщо говорити про вашу наукову роботу, то чому ви згодилися приїхати в Ужгород і стати Почесним доктором у місцевому виші?

-          Коли я працював Держсекретарем МВС, то також очолював комісію зі Словацько-українських стосунків. Тоді ж я співпрацював із Університетом Коменського у Братиславі (найстаріший вуз Словаччини, де вчилися 4-и Прем’єр-міністри Словаччини та нинішній Президент), котрий має договір про співпрацю із вашим вишем. І тодішній ректор запросив мене стати Почесним доктором Закарпатського державного університету, то я це сприйняв як честь. Після того, я доволі часто відвідував Україну і постійно намагався потрапити і до ужгородського вишу, щоб передати свої знання вашим студентам.

Categories: