News

28.08.2019
718

«Робота із першокурсниками починається не з 1 вересня, а ще на етапі подачі документів»

Підходить до завершення цьогорічна вступна кампанія у ДВНЗ "Ужгородський національний університет". Навіть за попередніми даними вона видалася успішною.

За словами ректора УжНУ Володимира Смоланки, станом на сьогодні виш зарахував більше 3400 студентів на різні форми навчання за освітніми ступенями бакалавр та магістр. «Це ще не кінець нашої вступної кампанії, - каже Володимир Іванович, - оскільки на черзі друга хвиля вступу, яка триватиме впродовж вересня. Також лише зараз проходить вступ в аспірантуру та інтернатуру, невдовзі розпочнеться прийом студентів-іноземців, яких цьогоріч очікуємо більше 400. Загалом плануємо, що перевищимо число 4300 студентів, а може, навіть і більше.

Загалом ми задоволені вступною кампанією і вважаємо, що вона пройшла успішно. В першу чергу, це свідчить про популярність нашого вишу. Цьогоріч ми проводили інтенсивну профорієнтаційну роботу, причому в різних формах. Намагалися зробити усе можливе, аби випускники шкіл дізнавалися більше про наш університет, знали про спеціальності, за якими можна здобути освіту, ознайомилися із можливостями дозвілля, культурного та спортивного розвитку. Усе вищенаведене надзвичайно важливо для молодих людей.

Загалом я задоволений і хочу подякувати усім працівникам університету, які доклали максимум зусиль, аби дана кампанія була успішною»

 Відмінними результатами вступу 2019 року може похвалитися і юридичний факультет УжНУ. Усього до приймальної комісії було подано 953 заяви на вступ на юрфак і зараховано 271 першокурсника. За словами декана юридичного факультету Ярослава Лазура, це практично на 50% більше, аніж минулоріч.

- Якщо говорити про особливості вступної кампанії 2019 року, то перш за все слід відзначити, що через підвищену соціальну відповідальність професії відчутно зросли вимоги до вступника, який виявив бажання навчатися за правничими спеціальностями, - каже Ярослав Володимирович. - Як відомо, мінімальний середній бал результатів ЗНО, який надавав можливість подавати документи на спеціальність "Право", був встановлений на рівні 130 балів. Враховуючи таку обставину, зізнаюся, що були певні побоювання, пов'язані з успіхом вступної кампанії. Адже, на жаль, через низку об’єктивних причин, результати ЗНО закарпатських випускників у порівнянні з іншими регіонами є дещо нижчими.

Хоч це тема для окремої розмови, але коротко хочу поділитися своїми спостереженнями, а точніше - думкою про те, що, незважаючи на прогресивність ЗНО як методу оцінки знань, в умовах Закарпаття, коли йдеться про віддалені сільські населені пункти, чи то місця компактного проживання національних громад, говорити про абсолютну відповідність результатів ЗНО до потенційних можливостей і, головне, мотивації вступника здобути якісні професійні компетенціїї, не доводиться. Іншими словами, для факультету існувала небезпека, що ми втратимо тих вмотивованих вступників, які дійсно могли б бути хорошими юристами, через підвищенні вимоги по середньому балу результатів ЗНО і особливості нашого регіону.

Непокоїла також загальна тенденція, а точніше антиреклама щодо перевиробництва юристів і зменшення попиту на правників. Хоча об’єктивні цифри і ситуація говорять якраз протилежне. Цій темі, можливо, теж треба виділити окрему розмову. Коротко зазначу, що в реальному житті попит на ринку праці на кваліфікованого правника, особливо, якщо враховувати динаміку реформування правової системи, з року в рік тільки збільшується. Хочу підкреслити - саме на правника, а не на «диплом юриста».

Однак усі ці побоювання, на щастя, не виправдалися. Без зайвої скромності скажу, що цьогорічна практика, так само як досвід декількох останніх років, демонструють, що привабливість юридичного факультету серед вступників тільки зростає. Засвідчує це і той факт, що станом на сьогодні ми  уже тримали набір на перший курс бакалаврату з числа випусників шкіл на 50% більший, аніж минулоріч.

Як на мене, серед деяких об’єктивних і ключових причин такого результату є старання колективу факультету, під яким я розумію не лише наших працівників, а й і студентів та навіть наших партнерів з числа роботодавців.

Хочу окремо відмітити результативність роботи безпосередньо персоналу відбіркової та фахових комісій, які без перебільшення забезпечили індивідуальну роботу з кожним абітурієнтом, який подав заяву на юрфак, і при цьому встигали належним чином реалізовувати численні реформи і нововведення в процедурах і бюрократії, якими багатий кожен рік вступної кампанії.

- Якщо абстрагуватися від кількості, чи можемо ми говорити про певну якість знань абітурієнтів?

- Безумовно, особливо,  якщо розглядати категорію вступників, які вступили на державне замовлення, тобто абітурієнтів із високими балами, то ми теж маємо достойні результати. Якщо порівнювати із вищими навчальними закладами наших найближчих сусідів із західної України, то юридичний факультет УжНУ має один із найкращих результатів. 

Для себе ми також зробили висновок, що надзвичайно важливе значення має робота із кожним вступником, який виявив бажання навчатися на факультеті. І ця робота починається не з 1 вересня, а ще на етапі подачі документів. Виявлення тих мотивацій та потреб, які бачить перед собою майбутній студент, дає результати не лише з точки зору самої вступної кампанії, а й певне розуміння, чого від нас очікують вступники, що саме вони шукають на факультеті.  І  ми дійшли висновку, що розглядати факультет суто як можливість отримати освітню послугу, неправильно. Дуже важливо запропонувати абітурієнтам хорошу професійну практику, формування тих навичок, які б полегшили їм роботу після завершення навчання.

Також важливим є активне молодіжне студентське середовище, яке б формувало у наших вступників не лише професійні ідеї, але й відповідний стиль життя, певну культуру, я б навіть сказав – дух!

- Новинкою вступної кампанії на факультеті стало запровадження нової спеціальності «Правоохоронна діяльність». Чи був попит на неї уже цього року?

- Ми із задоволенням можемо констатувати, що цьогоріч вперше проводили набір на цю спеціальність, отримавши відповідну ліцензію із Міністерства освіти. Хотів би відзначити значний інтерес, в результаті чого була сформована група із  34 студентів на денній формі навчання і 22 – на заочній.

Звісно, ця спеціальність близька і десь ототожнюється із професією правника, однак спрямована насамперед на професію правоохоронця та потреби органів внутрішніх справ та інших правоохоронних та контролюючих органів.

Гадаю, що ми зробили  правильний крок, бо, як відомо, потреби у кадровому забезпеченні правоохоронних органів з кожним днем зростають. Передусім я маю на увазі не посади, пов’язані з економікою та іншими сферами де є традиційне уявлення, що їх забагато, а правоохоронців, які забезпечують правопорядок на вулицях - дільничних інспекторів, оперативних працівників тощо. І той факт, що значна кількість вступників обрала саме цю спеціальність, дозволяє стверджувати, що у молоді є розуміння важливої ролі правоохоронців у суспільстві. Нам же це дає нам змогу підготувати майбутніх правоохоронців із врахуванням новітніх правових стандартів, професійних навичок і таким чином зробити свій внесок у зміцнення правопорядку у нашій державі.

- Наостанок хотілося б запитати про результати вступу у магістратуру.

- Як відомо, вже третій рік вступ у магістратуру в галузі права відбувається в порядку ЗНО, і, якщо не брати до уваги іноземні мови, то це - єдина спеціальність, де приймається фаховий вступний іспит. Це свідчить про те, що юристи несуть підвищену соціальну відповідальність, і контроль за рівнем їхніх знань теж підвищений. Знову ж таки, якщо порівнювати з багатьма іншими вишами, то ми отримали одне з найбільших державних замовлень, а в сучасній системі вступу, коли державне місце прив’язане до індивідуального результату ЗНО, саме від рівня підготовленості вступника залежить скільки державних місць отримає університет.

Зважаючи на все вищенаведене,  хочу подякувати колективу юридичного факультету та університету загалом; це – люди, які доводять, що якість та традиції, поєднані з певними реформаторськими і новаторськими підходами, дають хороший результат і, головне, надію,  що випускники юридичного факультету гідно поповнять лави юристів, правоохоронців і будуть корисними для суспільства. А це значить, що університет та факультет свої основні функції в певній мірі виконують.

Розмовляв Андрій Ганусич

 

 

Categories: