News

03.03.2018
2276

Patriotic education class held at the Department of Military Training

У п’ятницю, другого березня, кафедра військової підготовки розпочала свій навчальний день із проведення години патріотичного виховання та зустрічі зі справжніми героями – захисниками нашої країни в зоні АТО, які нещодавно повернулися із зони військових дій. Так, для спілкування зі студентами та проведення лекції з патріотизму до Ужгородського національного університету завітав командир 15 окремого гірсько-піхотного батальйону підполковник Олександр Паламарчук, якого підтримали й інші військовослужбовці та викладачі кафедри, серед яких також є учасники бойових дій на сході.

Розпочали годину патріотизму з вітальних слів завідувача кафедри, полковника Василя Олійника, який зазначив, що сьогоднішній захід повинен не тільки поглибити патріотичні переконання студентів, але й стати прикладом для інших факультетів університету. «Історія і сучасність України, українського народу – це шлях героїв, це справа людей, які віддали свої сили і своє життя для добра українського народу: його свободи і державності, могутності й процвітання. Ніщо так не об’єднує людей, як біда. Сьогодні ж вона на всіх одна – війна. Хтось бере у руки зброю і йде захищати рідну землю, а хтось допомагає фізично, фінансово чи морально. Сьогодні десятки тисяч наших синів, доньок, братів, сестер – справжніх патріотів нашої держави – знаходяться на передовій боронячи нашу країну. Сотні захисників отримали поранення в боях і нині перебувають у військових госпіталях. І сьогодні їм, як ніколи, потрібні увага, добре слово, підтримка і розуміння від оточуючення».

Завідувач кафедри зауважує, що для формування справжніх цінностей сучасної молоді, збагачення їх патріотичних переконань необхідно систематично проводити зустрічі з тими, хто брав безпосередню участь у військових діях, які нині тривають на території нашої країни. Так, приклади керівника славетної військової частини, бойового офіцера підполковника Олександра Паламарчука, викладачів кафедри військової підготовки УжНУ: полковників запасу Євгенія Баргмана та Володимира Коршонува, підполковника запасу Олега Шульги, майора запасу Миколи Гомана, капітана запасу Вадима Клюя та старшого лейтенанта запасу Петра Горзова є тим джерелом знань для свідомих громадян, які не тільки формують національну свідомість, але й назавжди ввійдуть в історію.

Запрошений до слова підполковник Паламарчук продемонстрував присутнім студентам ряд відеороликів, які покликані продемонструвати справжню картину війни, її втрати та біль тих, хто бореться за незалежність України. «Протягом перебування на війні доводиться переживати чимало, і особисто мій досвід з самого її початку. У період 2014-15 рр. керував механізованим батальйоном з Мукачева, у 2015 переведений на посаду командира 15 окремого гірсько-піхотного батальйону. Наш підрозділ розпочав свій бойовий шлях ще в березні 2014 року. На той час ми багато чого не вміли і не знали, і не усвідомлювали як все буде відбуватися. Перший час ми навіть ходили без бронежилетів та касок. Але, на жаль, з травня – коли почалися бойові дії – ми у повній мірі зрозуміли, що таке війна. Те, що відбувається на сході України називають по-різному, але це війна, на якій гинуть найкращі сини та доньки нашої країни. 2015 рік період військових дій нашого батальйону в районі міст Щастя, Металіст. Найінтенсивніші бойові дії були на захисті Луганського льотовища».

На демонстрованих відео та слайдах студенти кафедри військової підготовки змогли побачити моменти з життя на війні, кадри з ведення військових дій та застосування техніки. Окремо Олександр Паламарчук зупинився також на стратегії ведення військових дій в районі міста Дебальцеве. Він зауважив, що основною метою операції було виведення військ задля збереження найціннішого – життя.

Опісля проведеної лекції очільник кафедри військової підготовки УжНУ, полковник Василь Олійник передав підполковнику Олександру Паламарчуку «бензогенератор» (бензиновий генератор, принцип роботи якого полягає у перетворені теплової енергії палива в електричну), який був придбаний за ініціативи студентів для потреб військовослужбовців. Також, командир 15 гірсько-піхотного батальйону з щирою вдячністю отримав електропилу, яка, за зізнанням військових, річ дуже необхідна. На завершення зустрічі керівники обох підрозділів – університетського та військового – обмінялися думками стосовно систематичних зустрічей, і, надалі, можливої співпраці, адже військова кафедра університету викликала зацікавлення у військових через своє технічне оснащення, зокрема електронно-оптичного тренажера зі стрільби та управління вогнем наземної артилерії.

 

Вероніка Кобаль,

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

 

 

 

 

Categories: