Новини

25.03.2019
632

Бібліотека УжНУ – простір нового покоління та інновацій (Відео)

Бібліотека Ужгородського національного університету – це простір нового покоління та інновацій. Студенти і викладачі можуть користуватися не тільки традиційними картковими, але й електронними каталогами. Колектив книгозбірні сміливо впроваджує новітні технології у свою роботу.

Марія МЕДВІДЬ, директор наукової бібліотеки УжНУ

Бібліотека відмовилася від традиційної ручки і формуляра, в яких записувалися книжечки. Зараз для цього існує спеціальна база електронна, яка називається «Читач». Зручність бібліотеки у всьому. Це те, що ми за декілька хвилин можемо відшукати книгу, дати можливості і не просто сказати, що вона є, ми можемо зачитати анотацію. Бібліотекарями створюється величезна кількість електронних каталогів, підкаталогів, тем. І це дуже зручно.

Фонд бібліотеки налічує понад 2 мільйони видань. Щороку він поповнюється новітніми джерелами. Тут зберігається унікальна колекція книг-мініатюр. Наразі їх близько вісімсот.

Бібліотека налічує декілька окремих відділів: навчальної, наукової, художньої, краєзнавчої літератури, періодики, відділ рукописів, стародруків тощо.

Марія МЕДВІДЬ, директор наукової бібліотеки УжНУ

Відділ стародруків ми називаємо «золотим» фондом. А відділ «Карпатика ми називаємо «срібним». Тому що зберігаються унікальні видання. Доступ до яких є лише в нашій бібліотеці. Іноді буває так. І тому до них часто приїжджають гості з-за кордону та інших держав. От ми уже буквально через місяць очікуємо гостей з Америки.

Усі книги бібліотеки мають індивідуальні штрих-коди. Після зчитування їх сканером, видання автоматично з’являються на онлайн формулярі. Читач підтверджує отримання підручника електронним підписом. Для студентів це дуже зручно.

Галина навчається на факультеті історії та міжнародних відносин. Дівчину часто можна побачити у стінах бібліотеки. Нещодавно вона отримала почесне звання найбільш читаючої студентки УжНУ. За останній рік на її рахунку понад півтисячі книг.

Галина ГИЧКА, студентка факультету історії та міжнародних відносин УжНУ

Читаю я дійсно дуже багато і це не обмежується тільки книгосховищем. Мені дуже подобається атмосфера у бібліотеці. Так склалося, що у мене по життю дуже хороші стосунки з бібліотекарями: і в школі, і в коледжі, і тут. Мені подобається. Що є електронна система. Тобто, я можу дистанційно подивитися,чи є книга, яка мене цікавить. Хоча я частіше користуюся допомогою бібліотекарів. Так як вони є кваліфікованими і я з задоволенням до них звертаюся і вони все дуже швидко знаходять.

Бібліотека УжНУ крокує в ногу з часом. Не відповідає усталеним стереотипам щодо консервативної установи. Колектив книгозбірні орієнтується на нове покоління, новий тип читачів.

Uzhinform

Категорії: