Новини

13.11.2019
895

Делегація УжНУ – на конференції ректорів Дунайського регіону

Делегація УжНУ – на конференції ректорів Дунайського регіону

Минулого тижня делегація Ужгородського національного університету на чолі з ректором Володимиром Смоланкою взяла участь у щорічній Конференції ректорів Дунайського регіону, на якій обговорювалися актуальні завдання університетів як центрів регіонального розвитку. Тема цьогорічної конференції – «Консолідація ролі університетів в інноваційних екосистемах: виклики та майбутні події». 

Цього року ректорів Дунайського регіону зібрав Бухарестський політехнічний університет. Очільники провідних вишів Австрії, Німеччини, Італії, Словенії, Хорватії, Болгарії, Сербії, Боснії і Герцеговини, Румунії, Молдови, Угорщини, Словаччини та України зазначали, що співпраця в галузі освіти, науки і досліджень, зокрема, обмін новітніми ідеями в університетах відіграють важливу роль у розвитку регіону. 

Дунайський регіон має великий інноваційний потенціал, що стало очевидним через спільну реалізацію  різних проектів ЄС, серед яких у першу чергу Horizon 2020 року, Life +, Interreg, Erasmus+ та ін. 

Учасників Конференції вітали член Європейського парламенту та колишня Європейський комісар з питань регіональної політики Коріна Крету та Державний секретар Міністерства закордонних справ Румунії Марілена Кіот.

Також у рамках конференції було вручено премію «Danubius», яка була започаткована 2011 року австрійським Федеральним міністерством освіти, науки і досліджень та Інститутом Дунайського регіону та Центральної Європи для відзначення вчених, які домоглися значних досягнень у науковій діяльності, пов’язаній з Дунайським регіоном.

Цього року нагороду отримали 14 молодих  учених з країн, які є учасниками Стратегії ЄС для Дунайського регіону – Австрії, Боснії і Герцеговини, Болгарії, Хорватії, Чехії, Німеччини, Угорщини, Молдови, Чорногорії, Сербії, Словаччини, Словенії, Румунії і України. Для нашої держави премію «Danubius Young Scientist Award 2019» здобула доцент кафедри теорії та історії держави і права юридичного факультету УжНУ Терезія Попович з науковим проектом «Трансгуманізм та ціннісний простір права: тенденції впливу». 

 Наступного року Конференція ректорів Дунайського регіону вперше в історії пройде в Ужгородському національному університеті.

 

Категорії: