Новини

05.07.2019
1071

ДО 80-РІЧЧЯ ПРОФЕСОРА КАЗАКОВОЇ РИММИ ВІКТОРІВНИ

«…чтобы озарять светом других, нужно носить солнце в себе…»
Ромен Роллан

05 липня 2019 року виповнюється 80 років з дня народження відомого вченого в галузі стоматології, відмінника охорони здоров’я, доктора медичних наук, професора Казакової Римми Вікторовни.


Римма Вікторівна народилася в м. Калінін, нині м.Тверь (Росія). Дитинство проходило в роки війни, що назавжди загартувало характер.
Після закінчення середньої школи в 1957 році вступила до Калінінського державного медичного інституту, який закінчила в 1962 році. Закінчила клінічну ординатуру з терапевтичної стоматології (1975) та аспірантуру (1979) в Центральному науково-дослідному інституті стоматології (м. Москва). Працювала лікарем-стоматологом Кушалінської дільничної лікарні (1962-1967), викладачем анатомії та загального догляду за хворими Нововолинського медичного училища (1967-1969), лікарем-стоматологом стоматологічної поліклініки Нововолинської медсанчастини (1969-1973) та Нововолинської міської стоматологічної поліклініки (1979-1981).


У 1982 році Р.В. Казакова захистила кандидатську дисертацію на тему: «Фактори, які ускладнюють перебіг хронічного рецидивуючого афтозного стоматиту».
З 1981 року - асистент кафедри терапевтичної стоматології, з 1983-го – зав. курсом стоматології дитячого віку, а з 1985 р. завідувач кафедри стоматології дитячого віку з курсом профілактики стоматологічних захворювань Івано-Франківського медичного інституту.
У 1986 році Римма Вікторівна отримала вчене звання доцента по кафедрі стоматології дитячого віку.
З 1987 по 1990 рр. Казакова Р.В. займала відповідальну адміністративну посаду - декана стоматологічного факультету Івано-Франківського медичного університету.
У 1996 р. блискуче захистила докторську дисертацію на тему: «Наукове обґрунтування регіональної програми профілактики стоматологічних захворювань у дітей Прикарпаття». У 1998 р. отримала вчене звання професора.
За вагомий внесок у охорону здоров’я і підготовку медичних кадрів Римма Вікторівна нагороджена відзнаками: «Відмінник охорони здоров’я», «Відмінник вищої школи», неодноразово нагороджувалася подяками МОЗ України за розробку та впровадження профілактичних програм серед дитячого населення Івано-Франківської області. Її ім’я занесено до енциклопедичного словника «Жінки України», до багатотомної Енциклопедії Сучасної України.
З 2007 року прийнята на посаду професора кафедри дитячої стоматології ДВНЗ «Ужгородський національний університет», яку очолювала з 2011 по 2017 рр.
Напрями наукових досліджень: епідеміологія основних стоматологічних захворювань; методи і засоби профілактика та лікування захворювань слизової оболонки порожнини рота у дітей.
В даний час член спеціалізованої Вченої ради для захисту докторських і кандидатських дисертаційних робіт Д 61.051.08.


Член редакційної ради фахових журналів: «Профілактична та дитяча стоматологія» (м. Львів), «Intermedical journal» (м. Ужгород).
Професор Р.В. Казакова продовжила традиції своїх вчителів-професорів А. Рибакова, Г. Банченко та Т. Виноградової з підготовки науковців. Під її керівництвом захищені 4 кандидатських дисертацій (Білоус І. В., Лучинський М.А., Білищук М.В., Мельник В.С.).


Результатом наукових досліджень Казакової Р.В. стали понад 200 статей, 27 авторських свідоцтв та патентів на винаходи. Під її редакцією видані 5 підручників, монографія та 4 навчальних посібники.


Професор Р.В. Казакова – вчений, відома за межами України. Нині вона продовжує працювати на кафедрі дитячої стоматології передаючи свій багатий досвід та знання студентам, магістрам, клінічним ординаторам. Її девіз як ученого і громадянина: «Не цуратися свого, випробуваного часом, та запозичати досвід іноземних високодосвідчених і талановитих лікарів».
З нагоди ювілею колектив стоматологічного факультету, кафедри дитячої стоматології ДВНЗ «УжНУ» вітають Римму Вікторівну з 80-річчям, бажають їй міцного здоров’я, творчої та плідної праці, великого людського щастя, сімейного благополуччя, довгих років активного творчого життя, а також здійснення всіх надій і планів.

 

 

колектив стоматологічного факультету

Категорії: