Новини

20.11.2018
1524

Економічному факультету – 55

Економісти УжНУ урочисто розпочали святкування 55 річниці заснування факультету. На святкову конференцію трудового колективу зібралися шановані засновники підрозділу, відомі випускники, викладачі та студенти. Привітали факультет перший проректор Олександр Сливка та проректор з науково-педагогічної роботи Олександр Рогач.

Основи економічного факультету було закладено ще у 1963 році, коли розпочалася підготовка економістів шляхом заочного навчання з таких спеціальностей: «планування промисловості», «економіка і планування матеріально-технічного постачання», «планування сільського господарства», «фінанси і кредит», «бухгалтерський облік».

На початку зустрічі Олександр Сливка зазначив: «Хочу вас привітати зі святом, побажати здоров’я, натхнення та успіхів у вашій роботі. Економічний факультет був і залишається одним з найфундаментальніших  в УжНУ. Тут зібралися колеги, на очах яких пройшло становлення факультету, найщиріша подяка саме їм, тому що вони протягом багатьох років «по цеглинці» формували науковий та освітній процес. Я звертаюся й до молоді, яка поважає досвід, на плечі якої лягають непрості часи – утримання прекрасного факультету. І я впевнений, що саме молоді колеги розв’яжуть виклики, які стоять перед сучасною економічною освітою».

 

Олександр Сливка вручив грамоти ректора доктору історичних наук,  фундатору економічного факультету УжНУ Івану Мешку, Вірі Варцабі, Анатолію Кальницькому, Максиму Яцку, Катерині Сочці та передав загальну подяку ректора всім викладачам, студентам економічного факультету.

 

 

Своїми спогадами поділився Олександр Рогач: «З економічним факультетом в мене пов’язано чимало приємних миттєвостей. Сьогодні в залі - мої викладачі, які працювали на економічному факультеті, я дуже ціную та пам’ятаю їхні лекції. Багато економістів є моїми вчителями, сформували мене як професійно, так і духовно, морально, я їм безмежно вдячний за це. Щиро вітаю вас із чудовим ювілеєм, хочу побажати натхненності в своїй роботі, нових звершень, вдячних випускників та успіху надалі».

Декан економічного факультету Віталій Сержанов привітав колектив із ювілеєм, зазначивши: «Ми динамічно розвиваємося і намагаємося йти в ногу з часом. Але нас не може бути без нашої історії, без праці багатьох десятиріч, наших старших колег. Наразі ми маємо дуже сильну кадрову базу, міжнародні зв’язки факультету є також на дуже високому рівні. Можна почути, що в Україні є перевиробництво економістів. Але насправді в нас не вистачає дійсно фахових спеціалістів, яких готують саме тут, на економічному факультеті. Роботодавці з великим бажанням запрошують наших випускників, оскільки знають, що в них є високий рівень підготовки».

Перший декан факультету, який керував ним 25 років, Іван Мешко розповів про заснування факультету: «Коли мені у 1963 році ректор Дмитро Чепур розповів про створення факультету та рішення про призначення мене керівником, я, чесно кажучи, був розгублений. Адже до того часу 8 років працював на кафедрі політекономії, завершував докторську дисертацію і мусив це все залишати. Щоб ви розуміли, там було 57 нових дисциплін, викладання яких слід було організувати на високому рівні. Отож, я перед собою поставив завдання - організувати людей, які будуть вчити економістів».

Привітав колег з ювілеєм доктор економічних наук, член-кореспондент НАН України, багаторічний декан факультету Василь Мікловда.  Він зазначив: «Головний поштовх для розвитку економічного факультету розпочався на початку 90-х років. Тоді були відкриті нові кафедри, створена аспірантура. Приємно, що факультет зберігає динаміку руху, хочу побажати колективу передусім здоров’я та подальшого успіху».

До вітань факультету долучилися колеги, представники інших факультетів, випускники економічного факультету. Наприкінці зустрічі декан Віталій Сержанов передав Почесні  грамоти викладачам та студентам факультету.

 

Олексій Шафраньош

Інформаційно-видавничий центр

 

Категорії: