Новини

15.11.2019
810

Економічний форум в УжНУ: напрацьовано пропозиції для влади

Економічний форум в УжНУ: напрацьовано пропозиції для влади

 У четвер, 14 листопада, в ректораті Ужгородського національного університету пройшло засідання робочої групи з числа учасників Першого економічного форуму Закарпаття, який з ініціативи економічного факультету був проведений наприкінці вересня. 

Відкриваючи зустріч, ректор університету Володимир Смоланка наголосив: важливо, що робота переходить у практичну площину. 

- На жаль, частина форумів і подібних зустрічей самими зустрічами й закінчуються. Тому мені дуже приємно, що наш форум має продовження. І приємно, що зібралися люди, які важливі у нашому краї, пропозиції яких почують у органах влади. Ми в університеті хотіли б, щоб ви (роботодавці – Авт.) показали нам перспективи працевлаштування наших випускників. Але насамперед нам важливо, якими є ваші очікування щодо фахового рівня наших випускників. Ми готові залучити представників бізнесу до навчального процесу, щоб ви формували ті навички, які справді потрібні для роботи нашим випускникам. Це дуже важливий компонент, – наголосив Володимир Смоланка.

Заступник Ужгородського міського голови Олександр Білак зауважив, що слід розробляти пропозиції, аналізуючи потребу кожної сфери економіки. 

– До прикладу, в Ужгороді зараз у центрі зайнятості є 600 вакансій, а людей, які шукають роботу – лише 300. При цьому є багато вакансій тих професій і спеціальностей, яких катастрофічно бракує, і яких ніхто не готує. Тому треба чітко визначити потреби для розвитку економіки. І виходити з того, що співпраця між владою і науковим потенціалом має в результаті приносити реальну практичну користь бізнесу. Певні питання ми можемо врегулювати на місцевому рівні, а також можемо клопотати про відповідні рішення на обласному і національному рівні, – сказав Олександр Білак. 

Михайло Качур, керівник заводу «Ужгородський турбогаз» зазначив, що ініційований економічним факультетом УжНУ майданчик для дискусій – дуже потрібний. 

– Мусимо з певною періодичністю стукати в двері різних інстанцій різного рівня, щоб наші думки почули. А від університету бізнес чекає інтелектуальної й інформаційної складової, бо у вас вона є. В УжНУ – найбільше освічених грамотних людей, які спільно з бізнесом мають працювати над ідеями, – сказав Михайло Качур. 

Керівник заводу «Джейбіл» Сергій Карцев серед іншого акцентував на проблемі кадрового потенціалу. 

- Реальна практична проблема, з якою ми регулярно зустрічаємося – небажання переїжджати з інших регіонів в Ужгород. Як нам здається, молодь, яка зараз випускається з університетів і шукає себе, мислить по-іншому, ніж старше покоління. Зокрема, наше місто має бути привабливим для молоді, для наших майбутніх працівників. Ми хотіли б створити робочу групу з підприємців та представників університету і влади, які зацікавлені в тому, щоб залучати студентів і зробити Ужгород трошки цікавішим для покоління Z. 

Директор компанії «Nobilex» Андрій  Півень вважає, що Закарпаття і Ужгород мають величезний потенціал для розвитку. 

– Але під лежачий камінь вода не тече. Тому треба зустрічатися, спілкуватися, робити такі «круглі столи» і виходити на спільні пропозиції. Ми донесемо своє бачення і до народних депутатів, і до органів місцевого самоврядування. І будемо дипломатично їм нагадувати, що озвучені проблеми потрібно вирішувати, – сказав Андрій Півень. 

Своїми думками щодо найголовніших проблем, які заважають розвитку регіону, поділилися також бізнесмени Юрій Мешко та Євген Олійник, керівник обласної «Спілки промисловців та підприємців» Олексій Кіндрат, проректор УжНУ Олександр Рогач, завідувач кафедри міжнародних економічних відносин Володимир Приходько та інші науковці УжНУ. 

Підсумовуючи зустріч, декан економічного факультету Віталій Сержанов повідомив, що пропозиції учасників дискусії (а вони стосувалися і кадрового забезпечення, і оподаткування, і інфраструктурних проектів, і організації професійного навчання, і бюджетної політики і багатьох інших актуальних проблем) будуть систематизовані і передані народним депутатам від нашої області, Закарпатській облдержадміністрації та мерії Ужгорода. 

– Переконаний, що співпраця науки, бізнесу і влади буде продовжена. Це лише початок роботи на користь регіону. Будемо працювати далі і розширювати цей майданчик, який повинен стати корисним для всіх, – підсумував Віталій Сержанов. 

 

Ярослав Світлик 

Фото Олександи Костьо

 

Категорії: