Новини

12.03.2019
882

ERASMUS+: Європа стає ближчою для студентів УжНУ (Відео)

Ужгородський національний університет разом з іншими навчальними закладам України розпочав міжнародний обмін студентів та викладачів у рамках програми Erasmus+ ще у 2014-му році. Європейський Союз надає стипендії та покриває витрати учасників на навчання і проживання. За кілька років програма стала надзвичайно популярною серед студентів УжНУ.

Оксана СВЄЖЕНЦЕВА, начальник відділу міжнародних зв’язків УжНУ

Чому Erasmus+? Тому що це досвід, тому що це є підвищення мовної кваліфікації, тому що це гарна стипендійна підтримка. Тому що Erasmus+? дає можливість стажуватися, або навчатися студентам усіх спеціальностей і усіх освітніх рівнів.

Валентина навчається на третьому курсі економічного факультету УжНУ. Бере активну участь у міжнародних освітніх програмах від вишу. Навчалася у Хорватському  політехнічному університеті, з яким у 2018-му УжНУ інтенсифікував співпрацю.

Валентина ТИМКО, студентка економічного факультету УжНУ

Я брала участь у програмі академічної мобільності студентів Erasmus+. Ми їздили на семестрове навчання у політехнічний університет міста Пожега, Хорватія. Безсумнівно, такі програми є цікавими і я думаю, що кожен студент УжНУ має бути зацікавлений у таких програмах, адже це наше майбутнє і завдяки таким програмам ми здобуваємо безцінний досвід, який згодом зможемо використати. Про програму я дізналася про знайомих. Потім подивилася на сторінці університету, на сайті університету.

Студентка Юлія навчається на кафедрі політології факультету суспільних наук. Програма Erasmus+ дозволила дівчині навчатися в університеті ім. Я.А. Коменського в Братиславі.

Юлія РАЙЧИНЕЦЬ, студентка факультету суспільних наук УжНУ

Відкрила мені ця програма великий і широкий спектр не тільки можливостей, але й прийняти участь у багатьох конференціях, формальних, неформальних, а також поспостерігати за дебатами кандидатів майбутніх у мери Братислави.  Я дізналась на сайті УжНУ, відділ міжнародних відносин, також часто воно відновлюється і в Фейсбуці. Тому треба просто слідкувати за тим.

Програма Erasmus+ доступна не тільки для студентів, але й для аспірантів і викладачів. Тетяна протягом трьох місяців була в Кошицькому університеті ветеринарної медицини та фармації. Обмінювалася досвідом з закордонними колегами і працювала в лабораторіях. Це неабияк допомогло їй у написанні дисертації, — каже дівчина.

Тетяна ГАНИЧ, аспірантка біологічного факультету УжНУ

Дуже широка база, широкі можливості працювати з новими методиками, з новим обладнанням, з новими людьми, які є не менш досвідчені. Дуже хороша бібліотека, дуже добре сприйняття самим колективом, відчуваєш себе комфортно, можна покращити мову.

Окрім того, для студентів УжНУ в Європі організовують насичену культурну програму: поїздки та екскурсії. У вільний час є можливість подорожувати. У деяких вишах  організовують  мовні курси для іноземних студентів.

На сьогодні Ужгородський національний університет в рамках програми Erasmus+ співпрацює зі словацькими, польськими, чеськими, угорськими, литовськими, італійськими, хорватськими, румунськими вишами. Починаючи з 2014 року у програмі Еразмус+ взяло участь понад 100 учасників академічного процесу УжНУ (студенти+аспіранти+викладачі).

Зараз, до прикладу, четверо студентів з медичного, юридичного, економічного та факультету історії та міжнародних відносин навчаються за обміном в італійському університеті міста Фоджія.

Категорії: