Новини

15.05.2017
4101

Фізика – шлях до новітньої науки і технології

Сучасний світ – світ неймовірного, надшвидкого розвитку науки і технологій. Не секрет, що в ньому провідними є тільки ті держави, які мають новітню наукову базу та активно займаються впровадженням наукових розробок, підтримують та вкладають ресурси у розвиток науки. На щастя, Ужгородський національний університет може похвалитися фундаментальною належною технічною базою, науковою школою, що дає чудовий старт для професійного зростання. Освітній та науковий рівень університету значною мірою завдячує фізичному факультету, його працівникам, студентам, аспірантам та випускникам.

Фізичний факультет співпрацює з провідними світовими університетами, дослідницькими центрами в плані спільних наукових проектів, грантів, обміні науковців та студентів. Наукові дослідження ужгородських фізиків високо цінуються у світових наукових колах, а досвід міжнародної співпраці вимірюється сотнями спільних публікацій та проектів.

Це справді «золотий ресурс», адже подібний рівень знань в Україні надають тільки декілька вишів, а закордоном його можна отримати за дуже великі гроші, які далеко не кожен вступник може собі дозволити. Випускники Ужгородського національного університету, які працюють за кордоном, порівнюючи систему вищої освіти в західних країнах та Україні роблять однозначні висновки. Так, Беата Попович, випускник УжНУ, доктор філософії Люблінського університету (Польща) наголошує: «В Україні є дуже багато переваг, особливо у системі вищої освіти. В капіталістичних країнах якісна медицина і освіта може бути недоступною навіть для людей середнього рівня достатку. Тому я б порадила більше використовувати можливості, які надає вам країна для навчання, професійного зростання та вкладати в себе!»

 

Головне завдання, яке ставлять перед собою викладачі фізичного факультету – навчити студента вчитися. Доцент кафедри напівпровідників фізичного факультету УжНУ Антон Когутич розповідає: «Наш рівень освіти дає можливість випускнику працювати в будь-якій науковій установі Європи чи Америки. Зараз є попит на наших науковців, які вже захистили наукову роботу. Є студенти, які закінчили навчання в нас і продовжують його вже за кордоном».

Наукові дослідження, які ведуться на фізичному факультеті стосуються не тільки фундаментальної науки, але й мають величезний практичний потенціал. «Ми працюємо з конденсованими системами, аморфними, твердими тілами, які мають напівпровідникові властивості. В нас є унікальні методики, які ніде в Україні ще не реалізовані. Простір для практичного застосування цих матеріалів – величезний, це й системи ехолокації, спостереження, екологічна енергетика, військова сфера» – зазначає Антон Когутич.

Випускників факультету справді можна зустріти чи не у всіх найпрестижніших світових наукових установах. Наші фізики працюють і на всесвітньо-відомому андронному колайдері у Швейцарії, німецькому ядерному центрі у Юліху, Карловому університеті в Чехії, у міжнародному центрі теоретичної фізики в італійському Трієсті, Арагонській національній лабораторії (США). «Випускник кафедри теоретичної фізики Денис Бондар працює у Прінстонському університеті, саме в тому науковому центрі, де Ейнштейн творив свою теорію відносності. Зараз на сайті цього університету, де висвітлюються власні найбільш актуальні та важливі наукові здобутки, з’явився термін Ужгородсько-Прінстонська парадигма, тобто розроблена Д. Бондарем та іншим випускником кафедри теоретичної фізики Р. Ломпеєм теорія, яка базується на рівняннях, що однаково добре описують класичні і квантові системи» – розповідає декан факультету, професор, доктор фізико-математичних наук Володимир Лазур.

 

Цього року фізичний факультет вперше здійснює набір за новою спеціальністю «Телекомунікації та радіотехніка». Це викликано значним дефіцитом спеціалістів у цій галузі. До цього напрямку дуже близькою є ідея створення квантового комп’ютера, де передача інформації на довільні відстані реалізується шляхом квантової телепортації. Володимир Лазур розповідає: «Річ у тому, що ще у 1997 році вперше в університеті міста Інсбрук (Австрія) в групі професора Антона Цайлінгера було реалізована ідея про передачу квантової інформації на далекі відстані шляхом телепортації. Зараз у провідних наукових центрах спеціалісти займаються проблемою реалізації квантового комп’ютера, можливості якого будуть на сотні порядків вищими, ніж у класичного комп’ютера.

Передача інформації квантовими каналами цікава ще й тому, що завдяки цьому методу розв’язується проблема захисту інформації, адже у квантовій механіці відомим фізиком-теоретиком Й. фон Нейманом була доведена теорема про неможливість клонування квантових станів. Квантові стани під впливом будь-якого мікроскопічного збурення швидко руйнуються. На цьому побудована ідея захисту квантової інформації».

Ужгородські фізики мають публікації з цієї проблематики у престижних наукових журналах: американському Physical Review, британському Journal of Physics B, International Journal of Modern Physics та інших провідних виданнях.

«До речі, ми маємо завершену кандидатську дисертацію нашої молодої колеги Ольги Павлик, присвяченої створенню повномасштабного квантового комп’ютера.

Таким чином, відкриттю нової  спеціальності «Телекомунікації та радіотехніка» передувала напружена наукова праця колективу фізичного факультету у сфері квантових обчислень та квантової телекомунікації. Як результат – тепер ми маємо висококласних спеціалістів у сфері телекомунікації, що активно навчатимуть студентів цій новітній спеціальності» - наголошує Володимир Лазур.

 

 

Олексій Шафраньош

фото: Вероніка Кобаль

Інформаційно-видавничий Центр УжНУ

 

Категорії: