Новини

03.08.2018
896

Студенти альма-матер — без кордонів

Шостий рік поспіль 30 липня відзначають Міжнародний день дружби, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН. Свято, покликане стирати кордони між представниками різних національностей і релігій, актуальне й для Ужгородського національного університету.

Так, на початку 2018 року в альма-матер здобували фах понад 14,5 тис. студентів, із них понад 700 — громадяни інших країн. Найбільше іноземців приїхали з Індії (понад 550), та географія розширюється. Дедалі частіше зімбабвійці, нігерійці, бангладешці, єгиптяни та представники інших екзотичних для нас країн обирають УжНУ для здобуття вищої освіти.

Альма-матер забезпечує відповідні умови, щоб юнаки й дівчата, котрі приїхали із-за кордону, інтегрувалися в нове для них середовище. Оскільки найпопулярнішою серед іноземців є професія лікаря, у 2016-му в УжНУ створили медичний факультет № 2 з англійською мовою навчання, якому в липні виповнюється 2 роки.

Студенти альма-матер — без кордонів

Вечори знайомств, відзначення традиційних свят (як ось День вишиванки чи Дівалі — своєрідний новий рік для індусів). Розмаїття національних пісень, танців із різ- них куточків світу, — усе це стало частиною дозвілля по-ужнівськи. Чого тільки вартий Тиждень студентської дружби (організатори — наш ВНЗ та Закарпатське угорськомовне товариство студентів і молодих дослідників)!

Про те, що закордонні здобувачі фаху справді вливаються в загальноуніверситетський колектив, свідчить також участь дівчат з інших країн у найпопулярніших розважальних заходах в УжНУ — конкурсах краси. Так, у 2015 році Навруп Каур Діллон з Індії здобула титул «Міс медичного факультету». Добру традицію продовжили на медфаку № 2 — цьогоріч уперше в історії альма-матер за корону змагалися винятково іноземні вродливиці. Як відомо, найгарнішою визнали Еке Чідінму Джейн із Нігерії, яка стала ІІ віце-міс-2018. Власне Еке розповіла «Погляду»: «Під час підготовки до конкурсу мовного бар’єру майже не відчувала. Хоч я тільки-но заверши- ла перший курс, уже добре розумію українську та російську. До того ж більша частина учасниць та організаторів володіли англійською». А взагалі, за словами нігерійки, для адаптації до життя в Ужгороді їй знадобилося близько місяця (виручали онлайн-перекладач та карти). Африканська красуня зізналася: їй цікаво спілкуватися з українцями, тож старається вивчати мову.

У нашому виші молодь із різних країн єднається й за допомогою спорту. Старання інтернаціональної футзальної команди УжНУ високо оцінили на всеукраїнському турнірі, присвяченому Міжнародному дню боротьби за ліквідацію расової дискримінації. Хлопці привезли з Києва «бронзу». Варто зазначити: у 2019-му такі змагання відбудуться на базі нашого ВНЗ. Учасник турніру, лівієць Мохаммед Ель Фейтурі, який цьогоріч завершив 5 курс медичного факультету № 2, поділився враженнями: «Змагання стало для мене чудовим досвідом. Планую грати в черговому сезоні, якщо буде можливість. Із товаришами прагнемо докласти ще більше зусиль і принести переможний трофей нашому університетові. Дуже добре ставлюся до українських студентів, а члени нашої футбольної команди вже є друзями, іноді разом ганяємо м’яча. Подобається Ужгород і місцеві жителі».

Ще один вагомий успіх принес­ла музична робота, створена інтернаціональним колективом, у складі якого й представники Ужгородського університету. Ідеться про кліп на пісню Angels can’t fly, який у мережі переглянули близько 90 тисяч користувачів (опублікований 23 лютого 2018 року)! Виконавці — студенти медфаку № 2 — Габріель Анаман (сценічне ім’я Mr. Awesome) із Зімбабве та Фатіма Шіфна (Shifna) із Мальдів. Режисурою й відеозйомкою займався наш випускник-медик Арун Мохан. Акторками стали, зокрема, представниці медичного підрозділу Юлія Бежинець і Христина Щубелка. «Роль у кліпі запропонував Арун Мохан, із котрим товаришую. Результатами співпраці з іноземними студентами задоволена, не чекала такого успіху. Добре ставлюся до юнаків і дівчат із-за кордону», — зауважила Ю.Бежинець.

Завдяки роботі не раз спілкувалася зі студентами-іноземцями. Що говорити, у моїй першій статті для «Погляду» ішлося саме про молодь, котра приїхала з інших країн. Завжди привітними, відкритими, оптимістично налаштованими знаю ужнівських здобувачів фаху з різних куточків світу. Мої слова підтверджує майбутній медик Азуіке Унені Фавор із Нігерії, яка відвідує English speaking club — мовні курси, організовані одним із лінгвістичних центрів Ужгорода. Дівчина зазначила: «Дуже подобається знайомитися з людьми, обмінюватися ідеями. Завжди з нетерпінням чекаю нових зустрічей!»

Відрадно: в Ужгороді нині цілком звично толерантно ставитися до молоді з екзотичною зовнішністю. Цікаво, що управління молоді та спорту Закарпатської ОДА та громадські організації у вересні влаштовують ІІІ Міжнародний молодіжний фестиваль Beauty Around Me («Краса навколо мене»), гасло якого — «Єдині в різноманітті».

Ольга БРАЙЛЯН, «Погляд».

Категорії: