Новини

01.10.2018
1121

Заступник міністра Максим Стріха зустрівся зі співробітниками НДЧ

У понеділок, 1 жовтня,  у залі засідань Вченої ради УжНУ відбулась зустріч заступника міністра освіти і науки України, доктора фізико-математичних наук Максима Стріхи з науковими співробітниками Науково-дослідної частини Ужгородського національного університету. Під час зустрічі заступник міністра звернув увагу на питання перспективи науки в наступному році, міжнародні конкурси для науковців, інновації в сфері науки та дискусію щодо нового правопису української мови.

На початку зустрічі Максим Стріха відмітив виразні особливості Ужгородського національного університету: «Дуже приємно знаходитися в університеті, який має давні наукові школи та певні відмінності, в порівнянні з іншими українським університетами. Загалому нас залишилось не так багато класичних університетів. УжНУ має два медичні, стоматологічний факультети й факультет здоров’я та фізичного виховання. І це надзвичайно корисно, це надає університету стабільності. В УжНУ отримують освіту понад 1000 іноземних студентів. Такі передумови надають великий імпульс науці. Хочу привітати науковців і відмітити, що ви є для нас прикладом, яким повинен бути справжній класичний університет».

Заступник міністра освіти відмітив, що перспективи науки тісто пов’язані з фінансуванням з держбюджету. А на позитивні зрушення, законопроекти щодо розвитку науки слід очікувати з наступного року.

Щодо міжнародних конкурсів, Максим Стріха наголосив на приємній новині – ми  заповнили всі наші вакансії в комітетах «Горизонту». Це значно поліпшить наші позиції на міжнародній науковій арені. Заповнення вакантних місць відбувалось чесно, на підставах конкурсу. Частину конкурсантів довелось відсіювати відразу, через нестачу потрібного досвіду й навичок. Також зараз Міністерство науки й освіти України  планує новий конкурс для науковців, його структура буде погоджуватися до кінця року. А наразі триває надходження заяв від науковців на китайський конкурс. Очікуємо на білоруський та ізраїльський конкури. Тема інновацій у сфері науки є непростою, зазначає Максим Стріха. І зараз тривають великі баталії щодо нової науково-інноваційної стратегії. Виникають деякі непорозуміння й труднощі  з боку наукової спільноти.

Згадав заступник міністра освіти України і про дискусію нової редакції правопису української мови, що набула широкого резонансу. Максим Стріха запевняє, що нічого боятися не треба. «Дискусія зумовлена тим, що в 30-ті роки внеслось чимало брутальних змін в правопис української мови з метою її наближення до російської. Всі варіанти, які запропонувала комісія, є компромісними і багато старих варіантів написання слів не будуть вважатися помилками. Новий правопис погоджують більшість авторитетних лінгвістів. Кожна жива мова потребує редакції приблизно один раз на 20 років» – стверджує Максим Віталійович. Опісля заступник міністра радо відповідав на всі запитання присутніх.

 

Ганна Фельцан

Інформаційно-видавничий центр

Категорії: