Новини

14.06.2018
1532

Михайло Савчин презентував наукову працю про сучасні тенденції конституціоналізму

«Книга, яка буде корисною для практикуючих юристів, адвокатів, працівників правоохоронних органів, вдумливих студентів», – так доктор юридичних наук, професор Михайло Савчин описує працю «Сучасні тенденції конституціоналізму у контексті глобалізації та правового плюралізму». Презентація видання відбулася на засіданні Закарпатської обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення в Закарпатській ОДА.

Розповідаючи про цілі, які ставилися при  написанні книги, Михайло Савчин наголосив, що Україні після 27 років незалежності важливо ідентифікувати свою правову систему, відійти від пострадянських впливів, зокрема російського. «Ми завжди розвивалися в контексті європейської ідентичності, від якої був розрив протягом 300 років, при чому частина українських земель все ж перебувала у європейському цивілізаційному, правовому полі до середини ХХ століття» - наголосив Михайло Савчин.  

Під час презентації автор  акцентував увагу на питаннях, пов’язаних з якістю судових рішень і їхньою роллю в забезпеченні прав і свобод людини. Багато питань у книзі присвячено тому, як імплементувати аргументацію судів загальної юрисдикції, конституційного суду та підходи європейського суду з прав людини. Також у виданні  є окремий розділ, присвячений захисту конституційного порядку в екстраординарних ситуаціях, як приклад – стан фактичної війни з Росією, в якому наразі перебуває Україна.

«На перспективу є розділ книги, присвячений інтеграції України в наднаціональні інституції, зокрема ЄС. Там коротко дається характеристика Європейського Союзу,  розглядається питання, чи є він конфедерацією, федерацією чи врешті-решт, імперією. В мене є своя позиція, ЄС слід віднести до нового типу суверенної державності наднаціонального характеру, оскільки ні до конфедерації, ні до федерації його віднести не можна. Те, що подібна мережево-центрична державність виникає, є позитивним для України, оскільки ми маємо велику діаспору у світі, і через неї ми можемо відстоювати свої національні інтереси» - зазначив Михайло Савчин.

Книга відкривається розділом, який має академічне і методологічне значення, оскільки в ньому дано аналіз сучасного стану методології досліджень явищ конституціоналізму як системи обмеження влади та гарантій прав людини.

Наразі наукова праця автора викликала значне зацікавлення серед фахівців у галузі юриспруденції, до друку готується додатковий наклад видання. Передбачається також поширення видання на черговій Літній школі «Верховенство права і конституціоналізм», яка відбудеться у Чернівцях у липні цього року для студентів та аспірантів юридичних закладів вищої освіти та наукових установ.

 

 Детальніше дізнатися про книгу можна за посиланням.

 

Олексій Шафраньош

Інформаційно-видавничий центр

Категорії: