Новини

15.07.2019
426

Наукові періодичні видання УжНУ: курс на підвищення статусу

Наукові фахові журнали України – це престижні видання, що мають відповідний імідж і статус у світовій науковій спільноті. Публікація статті в науковому виданні для сучасного дослідника – це найкраща можливість засвідчити результат і представити висновки своєї роботи.

Як відомо, в Україні відповідно до наказу МОН від 15.01.2018 р. № 32 формується новий Перелік наукових фахових видань. Вимоги до видань, які претендують на включення до цього Переліку, визначає спеціальний Порядок формування, і вони є достатньо високими.

Відповідно до зазначеного наказу Міністерства 18 лютого ц. р. ректор УжНУ В.І. Смоланка видав наказ «Про підготовку наукових видань Ужгородського національного університету до включення в Перелік наукових фахових видань України». Цим наказом редакційні колегії наукових видань УжНУ зобов’язувались терміново розпочати підготовку пакету документів для представлення в МОН України. Відповідна робота у структурних підрозділах розпочалася.

Редколегії видань, їх головні редактори повинні були у стислі терміни вирішити низку нагальних питань. Передусім це включення до профільних міжнародних наукометричних баз даних, створення веб-сайтів видань з українським і англійським інтерфейсами, присвоєння кожному опублікованому матеріалу міжнародного цифрового ідентифікатора DOI, розміщення на платформі «Наукова періодика України» в Національній бібліотеці ім. В.І. Вернадського НАН України.

До слова, ректорат усіляко сприяв реалізації цих завдань. Зазначеним наказом ректора практичну допомогу редакційним колегіям мали надавати наукова бібліотека (відділ наукометрії) та центр інформаційних технологій. Редакційно-видавнича рада університету чи не на кожному засіданні з’ясовувала проблемні питання і намагалася підказати головним редакторам шляхи їх вирішення.

Зокрема, не раз піднімалося питання щодо надто завищених, на думку редакторів періодичних видань гуманітарного спрямування, вимог до складу редакційних колегій. Мінімальний склад останніх – сім вчених які мають науковий ступінь за однією із спеціальностей, що відповідають науковому профілю видання згідно з пунктом 5 цього Порядку. Кожен з цих фахівців, включаючи головного редактора видання, повинен мати не менше трьох публікацій за останні п’ять років або не менше семи публікацій (статті, монографії, розділи монографій, що відповідають науковому профілю видання) за останні п’ятнадцять років, у тому числі не менше однієї за останні три роки, опублікованих щонайменше у двох різних виданнях, включених до Web of Science Core Collection та/або Scopus, або мати монографії чи розділи монографій, видані міжнародними видавництвами, що належать до категорій «A», «B» або «C» за класифікацією Research School for Socio-Economic and Natural Sciences of the Environment (SENSE).

Виконання цієї вимоги включення до Переліку фахових видань дещо загальмувало вихід останніх випусків кількох журналів в університеті, які повинні були розпочати з оновлення складу редакційних колегій, вироблення політики наукового видання, процедури рецензування тощо.

Однак сьогодні можемо відзначити перші успіхи. Згідно з наказом МОН від 11 липня ц. р. № 975  до Переліку наукових фахових видань України (категорія «Б») включено два періодичні видання УжНУ: «Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Фізика» (головний редактор Різак В.М.) та збірник наукових праць «Геополітика України: історія і сучасність» (Артьомов І.В.). 

Що стосується першого видання, то воно публікує наукові праці за тематикою: фізика конденсованих систем, ядерна фізика, атомна та молекулярна фізика, теорія поля та фізика елементарних частинок, астрофізика, фізична електроніка, прикладна фізика, фізико-технологічні проблеми забезпечення інформаційної безпеки, міждисциплінарна фізика та суміжні галузі науки, техніка, історія фізики, хроніка, персоналії та бібліографія. 

C:\Users\Aртьомов\Desktop\Геополітика 1(22) 2019\Верстка і обкладинка\cover_issue_10074_uk_UA.jpg«Геополітика України: історія і сучасність» публікує наукові статті із галузі знань 29 Міжнародні відносини за спеціальностями: 291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації, регіональні студії, 292 Міжнародні економічні відносини.

Хочеться привітати колективи структурних підрозділів, які заснували і впродовж років випускають названі видання, – фізичного факультету (декан проф. Лазур В.Ю.) і навчально-наукового інституту євроінтеграційних досліджень (директор доц. Артьомов І.В.) – з, так би мовити, «проривом у важливій справі».

Безперечно, певна робота проводиться і редакторами та членами редколегій усіх періодичних видань університету. Передусім це стосується «Наукових вісників Ужгородського університету» із серій «Історія» (Данилець Ю.В.), «Хімія» (Сухарєв С.М.), «Економіка» (Агій Я.Ю.), «Філологія» (Венжинович Н.Ф.), «Математика і інформатика» (Андрашко Ю.В.), «Регіональних студій» (Палінчак М.М.). Названі видання представлені у наукометричних базах даних та пошукових системах: CrossRef, Google Scholar, Open Journal Systems, Index Copernicus,  на платформі «Наукова періодика України» в Національній бібліотеці ім. В.І. Вернадського НАН України. У вересні вони будуть готові представити пакет документів у МОН України.

Водночас слід пам’ятати, що березень 2020 року – крайній термін для журналів, яким присвоєно категорію «В». У разі, якщо до цього часу видання не отримає права на присвоєння категорії «А» чи «Б», воно буде виключено з Переліку.

Отже, часу залишилося не так уже й багато. У вересні редакційно-видавнича рада обов’язково узагальнить інформацію про стан виконання наказу ректора щодо включення в Перелік фахових видань України наукових журналів університету. Сподіваємось, що усі наші періодичні видання підтвердять свій фаховий статус.

І. Студеняк, 

професор, проректор з наукової роботи УжНУ



Категорії: