Новини

02.04.2019
867

Олександр Шпеник: «Наш інститут є унікальним для студентів, оскільки багатьом дає змогу реалізувати свої здібності у грантових програмах»

Українсько-угорський навчально-науковий інститут УжНУ створений 2017 року на базі гуманітарно-природничого факультету з угорською мовою навчання, заснованого у 2008 році згідно з міжурядовою угодою, прийнятою на засіданні українсько-угорської змішаної комісії. Нині інститут складається з трьох кафедр: угорської філології, фізико-математичних дисциплін, історії Угорщини та євроінтеграції.

Привабливою особливістю для абітурієнтів Українсько-угорського навчально-наукового інституту є отримання подвійного диплому, спрощена процедура взаємного визнання дипломів та стажування закордоном. Детальніше про життя інституту розповів його директор, кандидат фізико-математичних наук Олександр Шпеник.

Якою була Ваша мотивація обрати собі фах фізика?

Обираючи для себе справу життя я наслідував приклад зі свого батька – Отто Шпеника, директора Інституту електронної фізики, академіка НАН України. Окрім цього, на той час спеціальність фізика, а ми говоримо про 80-ті роки минулого століття, була престижною, цікавою. Відкривались можливості робити наукові відкриття, займатись конструкторськими роботами. І, хочу сказати, що в майбутньому я жодного разу не пошкодував. Особисто для мене фах фізика дав багато чого і з точки зору розвитку особистості. 

На які спеціальності вестиметься набір до Українсько-угорського навчально-наукового інституту цьогоріч?

Як і минулі роки, чекаємо абітурієнтів для вступу на спеціальності: "історія", "країнознавство", "угорська мова і література", "фізика", "математика". Також плануємо відкрити нову спеціальність і надати можливість студентам вивчати угорську мову та англійську мову як іноземні на одній спеціальності.

Які нововведення будуть актуальними на вашому факультеті у 2019 році?

Для абітурієнтів нашого факультету важливими є слова міністра освіти України Лілії Гриневич, яка повідомила, що цьогоріч для випускників шкіл з угорської громади поріг складання ЗНО буде знижено на кілька балів. Також цікавою інформацією для них є відкриття нової спеціальності, про яку я згадував вище.

Які перспективи працевлаштування чекають на випускників Українсько-угорського навчально-наукового інституту?

Останні три роки ми спостерігаємо 100% працевлаштування серед  наших випускників-магістрантів. Також чималий відсоток випускників бакалаврату знаходять роботу. Близько 75% наших філологів працюють в освітніх закладах Закарпаття. Після закінчення магістратури частина студентів також продовжує навчання в аспірантурі. Тож проблем із працевлаштуванням у наших випускників точно не існує. Часто до нас звертаються представники великих підприємств Закарпаття та Угорщини з різноманітних виробничих і бізнесових сфер, та пропонують гідну заробітну плату, із проханням надати нашим студентам вільне відвідування і звернути увагу студентів на їхні компанії. Але є одна проблема – більшість наших студентів уже мають роботу. Щодо переїзду наших студентів закордон – останні роки така тенденція знижується, проте вона є і трохи вища ніж на інших факультетах

Наші студенти беруть участь в багатьох освітніх програмах, зокрема: програма подвійних дипломів, стажування у провідних вишах Угорщини. Близько 70% студентів стажуються закордоном. Останні 2 роки серед наших студентів є популярною програма  «Еразмус +»  – кожен рік 3-5 студентів інституту  навчаються цілий семестр у Італії.  Наш інститут є унікальним для студентів, оскільки багатьом дає змогу займатись грантовою роботою. Всі студенти, які навчаються добре, беруть участь у грантових програмах. Це близько 30-35%. Серед старших курсів це 70-80 %. Студенти отримують гранти на наукову, навчальну роботу, поїздки. Матеріальна база для студентів є добре організована при умові, що вони навчаються відмінно.

Ганна Фельцан,

Інформаційно-видавничий центр

Категорії: