Новини

31.10.2019
329

Педагог за покликанням. Удячне слово про Марію Мартин із нагоди її 95-ліття

Педагог за покликанням. Удячне слово про Марію Мартин із нагоди її 95-ліття

Зазвичай про вік жінки не прийнято говорити. Зок­рема, коли йдеться про день народження чи тим паче ювілейну дату. Та сьогодні зробимо виняток. Адже виповнюється 95 років старшому викладачеві кафедри німецької філології Марії Мартин (до речі, знавцеві не лише німецької, української, російської, а й угорської, чеської мов). Людині, яка життєві стежки любові, мудрості, розуму поєднала в один великий шлях служіння. Служіння Добру. 

Не будемо переповідати всю біографію нашої шанованої колегині — про це вже чимало писали ЗМІ, та й знадобиться не одна газетна шпальта. Із нелегкими спогадами про Другу світову війну, політичну диктатуру, утрату найдорожчих людей… Водночас із радіс­тю повідомимо: на скрижалях долі Марії Андріївни осіли хай теж непрості, однак сповнені найбільшого життєвого сенсу понад 65 «учительських» років. Колосся педагогічної ниви, що теж приємно констатувати, проростало для шановної іменинниці два десятиліття й у альма-матер: на кафедрі німецької філології та підготовчих курсах. 

Уродженка Доробратова (Іршавський район), М.Мартин увібрала в себе всі чесноти прос­тої сільської трудівниці: працелюбна, здатна завжди прийти на допомогу, небайдужа, із великим терпінням і водночас вимоглива не тільки до інших, а й до себе. Мабуть, остання риса  й зробила цю жінку педагогом за покликанням. Невипадково Лев Толстой писав: «Якщо вчитель має тільки любов до справи, він буде хорошим учителем. Якщо вчитель має тільки любов до учня, як батько, мати, — він буде кращим за того вчителя, який прочитав усі книжки, але не має любові ні до справи, ні до учнів. Якщо вчитель поєднує в собі любов до справи і до учнів, він— досконалий учитель». Саме такою й залишається М.Мартин, про котру щиро піклуються син Юрій та невістка Марта. Нинішню іменинницю пам’ятають багато-багато десятків її вихованців. І ми переконані: щиро вітатимуть із поважним, уже 95-им, днем народження!

На іменини прийнято робити подарунки й бажати щось приєм­не. Шановна Маріє Андріїв­но, від імені численних Ваших випускників, колег, зокрема з рідної кафедри та всього факультету іноземної філології, бажаємо мати міцне здоров’я, той настрій, який Ви завжди прагнули створювати всім, хто був поруч. А подарунком Вам хай будуть безмежні любов і шана від рідних, вихованців та колег.  

Ольга ГВОЗДЯК, 

завідувачка кафедри 

німецької філології.

Володимир ТАРАСЮК, 

головний редактор 

газети «Погляд». 

 

Категорії: