Новини

24.10.2019
848

Питання транскордонної безпеки та розвитку регіонів обговорюють на Міжнародній науковій конференції в УжНУ

Питання транскордонної безпеки та розвитку регіонів обговорюють на Міжнародній науковій конференції  в УжНУ

У четвер, 24 жовтня, в Ужгородському національному університеті розпочала роботу Міжнародна наукова конференція «Безпека на території Програми Транскордонного Співробітництва Польща-Білорусь-Україна», організована Програмою Транскордонного Співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020, яка підтримує процеси розвитку у прикордонних регіонах трьох країн. Співорганізатором проведення конференції є Ужгородська міська рада.

Відкрила конференцію вступним словом проректор УжНУ, професор Мирослава Лендьел. 

- Подібні конференції відбуваються щороку на базах різних українських вишів. Ми раді, що сьогоднішня конференція стосується питань безпеки, а також, що застосовано правильний міждисциплінарний підхід для позиціонування цих питань. Сьогодні тут зібралися фахівці, які є професіоналами у вивченні різних вимірів безпеки: практичного, суспільного, екологічного, охорони здоров’я. До конференції вже опубліковані кращі доповіді, які будуть презентовані під час пленарного і секційного засідань. Також хочеться наголосити, що УжНУ, який був обраний співорганізатором конференції, має чимало фахівців, які досліджують міжнародні відносини та питання безпеки у транскордонних регіонах Європи, а також питання безпеки екології та охорони здоров’я, - наголосила М.Лендьел.

 Вітальні слова на відкритті конференції  виголосили керуюча справами Закарпатської ОДА Руслана Натуркач, заступник Ужгородського міського голови Олександр Білак та професор Лєшек Буллер (Польща).

Під час двох днів роботи конференції її учасники – науковці з України, Білорусії та Польщі – аналізуватимуть питання безпеки у різних аспектах. Зокрема, п’ять основних сфер безпеки - фізична і технічна безпека, суспільна безпека, медична безпека, економічна безпека та  екологічна безпека – стали основними вихідними точками конференції. Практичним виміром дискусії став досвід реалізації проектів, реалізованих у рамках Програми у поточному (2014 – 2020) та попередньому (2007-2013) періоді Програми ТКС Польща-Білорусь-Україна. Доповідачами конференції є науковці Ужгородського національного університету, Львівського національного університету імені Івана Франка, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Варшавського університету,  Педагогічного університету у Кракові, Люблінського католицького  університету імені Івана Павла II,  Університету Марії Кюрі-Склодовської, Університету ім. кардинала Стефана Вишинського у Варшаві, Жешівського університету, Гродненського державного університету ім. Янки Купали.

Доповідачі конференції наголошували, що прагнення безпеки є однією з основних і найважливіших життєвих потреб кожної людини. Безпека, зокрема, є одним з важливих викликів для прикордонних регіонів. Адже для периферійних територій українсько-польсько-білоруського прикордоння характерною є низька якість життя мешканців – це і несприятливі матеріальні умови, і обмежений доступу до ринку праці, і низька доступність соціальної інфраструктури та системи охорони здоров'я. Ці території також не вільні від небезпек природного та техногенного походження, тож існує нагальна потреба у творенні ефективних систем запобігання і протидії надзвичайним ситуаціям. Всі ці проблеми не може бути вирішено на рівні окремих держав - адже інфекційні захворювання, стихійні лиха, забруднення, злочинність не знають кордонів. Реалізація тематичної цілі "БЕЗПЕКА" Програми ТКС Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 частково відповідає на ці виклики. Завдяки реалізації спільних проектів Програма забезпечує кращий доступ до системи охорони здоров'я, розвиток соціальних послуг, запобігання стихійним лихам, екологічним катастрофам і надзвичайним ситуаціям а також ефективне реагування на ризики.

 

Інформаційно-видавничий центр

Категорії: