Новини

10.10.2019
193

10 жовтня – Всесвітній день психічного здоров’я

10 жовтня – Всесвітній день психічного здоров’я

Всесвітній день психічного здоров’я відзначається з 1992 року, з ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров’я (World Federation for Mental Health).

У цей день медична спільнота по всьому світу привертає увагу держави та кожного громадянина до завдань, які необхідно вирішувати для забезпечення психічного здоров’я – стану благополуччя, в якому людина може реалізовувати свої здібності, протистояти звичайним життєвим стресам, продуктивно працювати й робити внесок у свою спільноту.

Основна тема Всесвітнього дня психічного здоров’я 2019 року – профілактика самогубств. «За даними ВООЗ, за рік від самогубства вмирають понад 800 000 людей, що робить його основною причиною смерті серед людей віком від 15 до 29 років… Самогубство – це глобальна проблема охорони здоров’я, яка заслуговує на увагу всіх суб'єктів у галузі психічного здоров’я…».

Також у доповіді говориться, що з 2010 по 2016 року кількість самогубств знизилося на 9,8%, ймовірно, у зв'язку з тим, що 38 країн у світі займаються стратегічною профілактикою самогубств, але все ж, статистика, як і раніше не є втішною, і у ВООЗ вважають, що як можна більшій кількості країн варто проводити таку профілактику.

Повідомляється, що 79% всіх самогубств припадає на країни з низьким і середнім рівнем доходу. Відносний показник є найвищим в країнах з високим рівнем доходу і становить 11,5 на 100 000 чоловік.

Цікаво, що в країнах з високим рівнем доходу чоловіки здійснюють суїцид втричі частіше, ніж жінки, а в країнах з низьким і середнім рівнем доходу – приблизно однаково.

Самогубство є другою головною причиною смерті молоді віком 18-29 років (на першому місці ДТП). Якщо брати підлітковий вік – 15-19 років, то у дівчаток суїцид також йде на другому місці після ускладнень вагітності і пологів, а у хлопців на третьому місці після ДТП і міжособистісного насильства.

Серед найбільш популярних способів суїциду виділяють повішування, отруєння пестицидами і самогубство з використанням вогнепальної зброї.

За даними ВООЗ, в 2000-му році в Україні відбувалося 30 суїцидів на 100 тисяч населення. На початку 2010-х ця цифра значно знизилася – до позначки 18-19. Але вже в 2016-2017 роках кількість самогубств знову зросла – до більше 20-ти. Із 7,5 тисяч українців скоїли суїцид близько шести тисяч чоловіків у 2016 році. Максимальне число суїцидів за роки незалежності було зафіксовано в період з 1996 по 2000 роки.

Будь-яке життя, втрачене внаслідок самогубства, - чоловіче чи жіноче, - це життя, яке вже ніколи не повернути.

Категорії: