Новини

20.10.2018
914

УЧАСТЬ НАУКОВЦІВ УНІВЕРСИТЕТУ У МІЖНАРОДНІЙ НАУКОВО-ПРАКТИЧНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ У СЛОВАЧЧИНІ

Днями офіційна делегація українських науковців ДВНЗ «Ужгородський національний університет» у складі: завідувачки кафедри психології , доктора психологічних наук Уляни Михайлишин, завідувача кафедри соціології та соціальної роботи, доктора філософських наук Федора Шандора, доцента кафедри соціології та соціальної роботи, кандидата соціологічних наук Дмитра Афанасьєва, доцента кафедри соціології та соціальної роботи, кандидата історичних наук Руслана Жиленка, доцента кафедри психології, кандидата соціологічних наук Костянтина Борща, доцента кафедри соціології та соціальної роботи, кандидата педагогічних наук Олени Бартош, асистента кафедри психології Ірини Шмідзен, асистента кафедри психології Інни Юхименко, магістра кафедри психології Сергія Бабака та магістра кафедри психології Наталії Штефан взяла участь у міжнародній науково-практичній конференції «Актуальні проблеми психології, соціології, соціальної роботи та професійної підготовки фахівців», яка відбулася у м. Подгайська Словацької Республіки.

 Конференцію було організовано та проведено Eastern European Ddevelopment Agency (EEDA), Európsky inštitút ďalšieho vzdelávania м. Подгайська, (Республіка Словаччина), Wyższa szkoła komunikacji i zarządzania (Польща) та ДВНЗ «Ужгородський національний університет» (кафедра психології і кафедра соціології та соціальної роботи).

 Основна мета проведення конференції - наукові дискусії щодо актуальних проблем з психології, соціології та соціальної роботи.

 У міжнародній науково-практичній конференції взяли участь понад 30 науковців Словаччини, Чехії, України, Польщі.

 Роботу Міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні проблеми психології, соціології, соціальної роботи та професійної підготовки фахівців» розпочав завідувач кафедри соціології та соціальної роботи, доктор філософських наук Федір Шандор, який привітав всіх учасників конференції, подякував президенту Європейського інституту післядипломної освіти Йозефу Затько за теплий прийом та побажав конструктивної роботи, нових здобутків, плідної дискусії, взаєморозуміння!

 Президент Eastern European Ddevelopment Agency (EEDA) Dr.h.c. mult. JUDr. Йозеф Затько наголосив на важливості та перспективності проведення таких наукових заходів.

Учасники конференції представили наукові доробки сьогодення, зокрема доцент Руслан Жиленко оприлюднив широкому науковому загалу Словаччини та України нові дослідження щодо соціальновразливої категорії – учасників бойових дій на сході України. Учасники конференції поставили багато дискусійних питань щодо оприлюднених наукових фактів, та були, приємно враженні, якістю соціологічних досліджень. Доценти Олена Бартош та Дмитро Афанасьєв представили колегам-науковцям свої роботи з сучасних соціальних трендів – «Підготовка соціальних працівників до роботи з дітьми групи ризику» та «Соціальна активність молоді в умовах збройних конфліктів, на прикладі України». Асистент кафедри психології Ірина Шмідзен презентувала цікаві дослідження щодо впливу темпераменту на формування адиктивної поведінки студентів. Значний інтерес викликала проблема дослідження впливу креативності на стресостійкість студентів, яку висвітлив магістр кафедри психології Сергій Бабак. Доцент кафедри психології Костянтин Борщ представив результати наукового дослідження «Гендерна нерівність: статус та роль подружжя у сімейних відносинах у Закарпатському регіоні».

 У своєму виступі, завідувачка кафедри психології, доктор психологічних наук Уляна Михайлишин відзначила, що проведення спільної конференції має позитивно вплинути на підвищення наукових досліджень обох кафедр, які працюють у таких важливих галузях як психологія, соціальна робота, соціологія. Спеціальності психологія, соціальна робота відрізняються від інших видів професійної діяльності вираженою морально-гуманістичною спрямованістю, яка проявляється у можливості творити добро, допомагати людям, віддаючи власні сили і знання.

 Що стосується питань фахової підготовки фахівців, Уляна Михайлишин, наголосила, що проблема підготовки професіонала турбувала наше суспільство завжди і на стала менш гострою зараз. Саме намагання отримати на виході із вищої школи не просто людину з дипломом в кишені, а освіченого та небайдужого до якості виконання своїх професійних обов'язків фахівця, потребує реформування системи вищої освіти. Обговорення питань підготовки фахівців соціальної сфери, психологів, соціологів на сучасному етапі закономірно змінює і сутність організації навчально-виховного процесу у вищому навчальному закладі.

 Уляна Михайлишин від імені всієї делегації Ужгородського національного університету висловила слова вдячності президенту Європейського інституту післядипломної за теплий прийом, щиру гостинність та високий професіоналізм при організації і проведенні міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні проблеми психології, соціології, соціальної роботи та професійної підготовки фахівців» та побажала Европейському інституту післядипломної освіти розвитку, успіхів, натхнення, творчої наснаги, подальшого процвітання, адже роль і значення Европейського інституту надзвичайно вагомі. Це організація наукових заходів: конференцій, форумів, круглих столів; видання книжок, монографій, навчальних посібників; стажування фахівців різних профілів в тому числі науковців, викладачів; підвищення кваліфікації науково- педагогічних працівників академій, університетів, інститутів; видання журналу «Європейська наука».

 Завідувачка кафедри психології виразила велику надію, що наші відносини будуть поглиблюватись на благо величної справи зміцнення словацько- українських відносин.

Доктор філософських наук Шандор Ф.Ф., що модерував з українського боку Міжнародну науково-практичну конференцію «Актуальні проблеми психології, соціології, соціальної роботи та професійної підготовки фахівців», підвів підсумки наукового засідання та проінформував про нові постмодерністські тенденції в соціології. 

  Враховуючи те, що будь-яка наукова конференція є не тільки можливістю обміну думками й апробуванням своїх теоретичних напрацювань її учасниками, а й прекрасною нагодою для нових знайомств, в усіх учасників конференції була можливість для неформального спілкування й отримання незабутніх вражень.

 Статті наукових доповідей учасників конференції будуть опубліковані в періодичному науковометричному виданні «Europska VEDA» ISSN 2585-7738 (Республіка Словаччина). Науковий журнал має 16 індексів цитування.

 Усіх учасників конференції нагороджено почесними Сертифікатами.

 Від імені делегації ДВНЗ «Ужгородський національний університет» хотілося б висловити велику подяку нашим словацьким партнерам – Eastern European Ddevelopment Agency (EEDA) (м. Подгайська, Республіка Словаччина) за цікавий науковий захід та його прекрасну організацію.

Вл.Інформація.

Категорії: