Новини

23.09.2017
713

Ужгородський національний університет долучився до святкової програми Дня міста

День народження рідного міста розпочався дощем, який, однак, не став на заваді святкуванню. Так, представники УжНУ вирішили не піддаватися природним негараздам та продемонструвати містянам та гостям Ужгорода усі принади навчання в університеті. Першими своє знайомство з вишем розпочали студенти біологічного та хімічного факультетів.

Студентка п’ятого курсу хімічного факультету Олександра Боршош розповідає, що для усіх охочих нині був представлений ряд дослідів, які можна зробити в домашніх умовах. «Ми будемо знайомити людей зі світом хімії, аби вони побачили, що це цікава та захоплива наука. Нині ми продемонструємо цікаві досліди, є навіть з речовинами, які можна придбати в аптеці. Будемо дивувати і «фараоновою змією», і «вулканом», і «лавовою лампою», а також різними якісними реакціями, зокрема, будемо викликати «золотий дощ» - розповідає Олександра.  

Декан біологічного факультету Ярослава Гасинець теж поруч з наметами та слідкує за процесом. «Сьогодні ми презентуємо невеличку частинку біорізноманіття. З ботанічної точки зору нині можна побачити клітини цибулі, мітоз і пилок на приймочці маточки. Окрім того, в спеціальних розчинах можна побачити паразитичні черви, кальмара, медузу. Також містяни можуть побачити Індійського палочника та декілька видів павуків. Усі охочі можуть спробувати подивитися чи в бінокуляр чи мікроскоп, що дуже цікаво не тільки дітям та школярам,  але й дорослим»- зазначає декан біологічного факультету.  

Неймовірного захоплення в ужгородців викликала презентація математичного факультету, які дивували досягненнями робототехніки. Відвідувачі намету цікавилися вартістю розробок, вміннями та можливостями роботів. Діти, дорослі, а особливо чоловіки, були здивовані як візуальним оформленням, так і характеристиками про які розповідали студенти та викладачі факультету.

Дещо із запланованої програми, на жаль, не вдалося втілити через несприятливі погодні умови, однак не втратили запалу студенти факультету туризму та міжнародної комунікації. Студентка другого курсу Марія Заболотна розповідає, що на День міста вирішили проводити цікаві екскурсії для усіх охочих. «У нас заплановані чотири туристичні маршрути, які покликані не тільки познайомити гостей з Ужгородом, але показати його з різних та цікавих сторін. Так, до прикладу ми будемо розповідати легенди та унікальні історії про місто, проведемо групи до музеїв, зокрема до археологічного музею УжНУ».

Дощ, що не припинявся увесь день, ніяк не зміг вплинути на плани представників УжНУ. Так, на сцені центральної площі міста з музичними композиціями виступили чарівні дівчата Ольга Сабовчик, Вікторія Німець та Ольга Цой. Підтримував дівчат незмінний ведучий урочистих подій, випускник вишу Іван Граб, який дарував подарунки з емблемою вишу активним глядачам та підтримував святкову атмосферу запальними танцями.

Ужгородський національний університет нині проявив усю наполегливість та витримку, адже попри негоду не відмовився від запланованої програми та подарував місту цікаву науково-освітню, і навіть розважальну програму.  Студенти, викладачі та декани факультетів спілкувалися з ужгородцями, розповідали про особливості навчання на факультетах та можливості, відкриті для усіх його студентів.

Вероніка Кобаль,

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

Категорії: