Новини

11.12.2018
906

УжНУ допоможе школярам підготуватися до ЗНО

Гарні новини для старшокласників: Ужгородський національний університет розпочав проект із дистанційної підготовки учнів закарпатських шкіл до зовнішнього незалежного оцінювання. Завдяки цьому готуватися до ЗНО з будь-якого предмета можна вдома. Головне, аби у вас був комп’ютер і доступ до інтернету. І, звичайно, найважливіше – бажання.

Такі заняття з online-підготовки до ЗНО стартували в УжНУ 1 грудня. Надалі вони відбуватимуться кожних вихідних – по суботах та неділях.

Ідею запровадити такі підготовчі курси керівники вишу обговорюють уже доволі давно. На жаль, останніми роками тенденцією стала надзвичайно низька якість знань деяких випускників шкіл краю, що з року в рік підтверджують результати зовнішнього незалежного оцінювання. До прикладу, цього року лише 67% закарпатських випускників змогли скласти зовнішнє незалежне оцінювання з української мови. Схожа картина й із інших предметів. Уже кілька років поспіль область – на останньому місці в державі за результатами ЗНО.

І якщо в Ужгороді, Мукачеві, Хусті та інших райцентрах якість освіти – на пристойному рівні, то в селах, особливо гірських, віддалених, а також у регіонах компактного проживання національних меншин (насамперед угорців, румунів, ромів) результати оцінювання дуже низькі.

– Ситуація зі ЗНО в області невтішна. І Ужгородський національний університет як провідний науково-освітній заклад Закарпаття допоможе державі, школам виправити становище. Ми думаємо над тим, у який спосіб і в якій формі долучитися до підготовки учнів, як допомогти покращити їхні знання і в підсумку – бали ЗНО, від яких залежить майбутній вступ до університетів та інститутів, – розповідав журналістам улітку цього року ректор УжНУ Володимир Смоланка.

Врешті спосіб і форму знайшли. За словами проректора УжНУ з науково-педагогічної роботи Ігоря Короля, який опікується в тому числі профорієнтаційною роботою і завжди перебуває в тісному контакті зі школами та вчителями, розпочали проведення дистанційних підготовчих курсів до ЗНО.
– Заняття будуть проводити найкращі науково-педагогічні працівники, які дадуть пояснення з теоретичного матеріалу, допоможуть у розв’язанні прикладів, якісно підготують до тестових задач і завдань ЗНО, – розповідає Ігор Король. – Курси проходитимуть на вихідних: по суботах та неділях. Це зручно і викладачам нашого університету, і школярам, які мають тоді вільний час. Ми передбачили й очну форму участі в курсах, і дистанційну. Тобто ті старшокласники, які мешкають в Ужгороді чи недалеко від нього й мають можливість приїхати на курси, займатимуться безпосередньо в аудиторіях УжНУ. А ті, кому далеко добиратися до обласного центру, можуть готуватися вдома: кожне заняття транслюватиметься онлайн у відповідній групі в соцмережі «Фейсбук». Тобто учням потрібен тільки комп’ютер (або планшет чи телефон) і доступ до інтернету. Це суттєво спростить доступ школярів із віддалених населених пунктів до знань. Не виходячи з дому й без зайвих фінансових витрат вони матимуть можливість готуватися до ЗНО під керівництвом досвідчених викладачів університету. Наголошую, що ми започаткували цю програму ще й для того, аби трохи зменшити фінансове навантаження на батьків закарпатських випускників. Тепер вони можуть зекономити на репетиторах. А це сьогодні немалі гроші».

Варто додати, що для старту програми підготовчих курсів університет виділив кошти на придбання необхідного додаткового обладнання, яке забезпечує якісну трансляцію занять в інтернеті. Фахівці Центру інформаційних технологій УжНУ в листопаді встановили і протестували програмне забезпечення. Перші online-заняття на підготовчих курсах пройшли успішно.

Тож якщо ви – випускник школи або маєте знайомих, котрі навчаються в старших класах, порадьте їм готуватися до ЗНО за допомогою викладачів Ужгородського національного університету. Це просто і зручно.

Для участі в заняттях необхідно зателефонувати за номером +380505531824 або ж завітати безпосередньо в Центр доуніверситетської підготовки УжНУ за адресою: м. Ужгород, вул. Університетська, 14, кім. 401-а, де ви зможете з’ясувати всі деталі щодо підготовчих курсів до ЗНО при УжНУ.

Ярослав Світлик

Новини Закарпаття

Категорії: