Новини

10.06.2019
1743

«Літній університет 2019». Тиждень перший

Літній університет. День п’ятий ( 7 червня )

Перший тиждень Літнього університету добіг кінця. Програма для учнів щодня була насичена, викладачі зацікавлювали їх різноманітними зустрічами. Останній день перед вихідними виявився ще й дуже рухливим та пізнавальним: школярі першої групи відвідали факультет здоров’я та фізичного виховання.

Зустрів гостей декан факультету Іван Миронюк, який розповів, що підрозділ здійснює підготовку фахівців за спеціальностями «Фізична терапія. Ерготерапія», «Спеціальна освіта», «Фізична культура і спорт» та « Середня освіта (фізична культура)», охарактеризував кожну з них, додавши кілька слів і про спеціалізації.

Відтак слово мала студентка ІІ курсу, переможниця конкурсу «Кращий студент Закарпаття – 2019» Ліля Манзулич. Дівчина розповіла про спільні забіги, турніри з плавання та про багато інших заходів, які організовуються студентами і для студентів.

Далі на учнів чекав майстер-клас від майстрів спорту з фехтування, учасників Чемпіонату світу «Мушкетери 21 столітя»

Не менш цікаві майстер-класи підготували доценти кафедри фізичної реабілітації Фелікс Філатов на тему «Кінезіологічне тейпування як допоміжний спосіб відновної терапії» та Богдан Дикий – «Відновлення енергетичних сил організму після розумового навантаження».

Студентки Мирослава Беца та Ліля Манзулич, у свою чергу, теж зуміли зацікавити школярів: «Ми є те, що ми їмо» та «Розвіюємо міфи по бодібілдинг – це простіше, ніж здається» – теми, які дівчата обговорювали з гостями, супроводжуючи розповіді презентаціями та вправами.

Продовження дня було у такому ж рухливому темпі, оскільки учні поринули у світ спорту не тільки на словах. Розминка, стрибки, волейбол та ігри з м’ячем не залишили нікого байдужими, адже у здоровому тілі – здоровий дух!

 

 

 *****

Цей день дозволив учасникам другої групи «Літнього університету» відчути себе справжніми науковцями-біологами, відвідати один з кращих університетських Зоологічних музеїв в Україні (налічує близько 5 тисяч експонатів!) та повеселитись на захопливому квесті на факультеті міжнародних економічних відносин!

Розпочався день на біологічному факультеті. Зустрів учнів заступник декана з виховної роботи Андрій Сойма, який розповів школярам про історію факультету, його кафедри, спеціальності, перспективи працевлаштування випускників. І, як зазначив заступник декана, оскільки студентське життя проходить не тільки в аудиторіях – про студентське дозвілля й самоврядування. Також слово взяв т. в. о. декана, кандидат біологічних наук, доцент Віталій Симочко: «Сьогодні ви зможете познайомитись із факультет «із середини», побачити все на власні очі: відвідати лабораторії, поспілкуватися з викладачами, студентами, задати всі питання, які вас цікавлять». 

А після розпочалось найцікавіше! Юнаки й дівчата змогли відчути себе справжніми дослідниками. Спочатку разом із Андрієм Соймою відвідали цитоембріологічну лабораторію кафедри ботаніки, де мали нагоду спостерегти рух цитоплазми у рослинних клітинах та зовнішній вигляд пилкових зерен. І, звісно, швиденько зафіксувати побачене на камери телефонів.

Марина Кривцова, кандидат біологічних наук, доцент, провела учнів до мікробіологічної лабораторії кафедри генетики, фізіології рослин і мікробіології. Тут учасники «Літнього університету» ознайомились із основними принципами культивування мікроорганзмів, поживними середовищами, дізналися як виділяють та ідентифікують бактерії, мали змогу роздивитись мікропрепарати бактерій під мікроскопом, ознайомились з методами визначення антибіотикочутливості та засадами раціонального використання антибіотиків у сучасному світі. 

Відкриттям дня для школярів став Зоологічний музей УжНУ, колекція котрого по-справжньому вражає! Екскурсію для студентів провів завідувач музею Арпад Крон. У зоомузеї знаходяться представники фауни усіх континентів та океанів світу. Експозиційна частина у виставкових залах зоомузею нараховує біля 5 тисяч експонатів. Крім того у наукових фондових приміщеннях, зберігаються колекції, що нараховують понад 150 тисяч одиниць комах, риб, земноводних, плазунів, птахів та ссавців. Учні з непідробною цікавістю розглядали експонати та засипали Арпада Крона своїми запитаннями, ледь встигли на обід! 

Наступним пунктом призначення для учасників «Літнього університету» став факультет міжнародних економічних відносин. Учнів зустріли заступниця декана з навчальної роботи Катерина Брензович та заступниця декана з виховної роботи Людмила Казакова. 

Вони поділилися зі школярами інформацією про те, які правила прийому діють зараз, спеціальності, які можна здобути на факультеті, стажування студентів закордоном, викладацький колектив та багато іншого. Доєднались до розмови і голова Студентської Ради факультету і її заступниця – Рената Шеверя та Олександра Черешня. Дівчата  показали презентацію учням про студентське дозвілля на факультеті. У такій дружній атмосфері, після насиченого спілкування, у школярів виникли ще чимало питань: про вступну кампанію, рівень володіння мови випускниками, чи рекомендує факультет своїх студентів працедавцям, студентське самоврядування і багато іншого.

Учням наголосили: не потрібно чекати «Днів відкритих дверей», якщо їх турбують певні питання щодо вступу на факультет – двері деканату є для них завжди відчиненими! 

Завершився день екскурсією факультетом у один із найцікавіших способів – квестом. Школярів поділили на три групи і кожна розгадана загадка вела їх до наступного тематичного кабінету. Звичайно, кращі учні студентських шкіл справились на ура!

 

Далі буде…

Вікторія Кенідра, Ганна Фельцан 

  

Літній університет. День четвертий ( 6 червня )

Четвертий день Літнього університету пройшов для учнів захопливо та позитивно. 6 червня старшокласники відвідали факультет історії та міжнародних відносин, а опісля направилися у лабораторію космічних досліджень  та планетарій

Насамперед привітала учасників заступниця декана Вікторія Бондаренко та доцент кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій Михайло Шелемба, які розповіли присутнім про спеціальності, за якими навчаються студенти, перспективи працевлаштування, особливості навчання на факультеті.

Відтак учнів поділили на чотири команди, аби позмагатися в інтелектуальній грі. Баталії були довгі та цікаві, питання, які підготував доцент кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій Юрій Мателешко стосувалися різноманітних сфер життя. Перше місце виборола командра «5+1», трохи менше правильних відповідей надали «MegaBrain», а третє і четверте місце посіли "Бета" та "Оксфорд".

Також для майбутніх абітурієнтів підготували анкету-опитування, з метою дізнатися враження та майбутні плани.

Аби наочно продемонструвати, що на ФІМВ не тільки навчаються, а й відпочивають, продемонстрували захопливе відео, яке демонструвало різні заходи. 

Вікторія Бондаренко розповіла про мистецтво публічного виступу, опісля один представник з команд міг висловитися на тему «Місце людини в житті», використовуючи отримані знання. Журі, яке складалося також із учнів, відзначило, що дівчата блискуче впоралися із завданням і обрати кращого доволі важко.

Кожен отримав позитивні емоції, тому завершили зустріч спільним фото.

 У другій половині дня учасники Літнього університету вивчали космос. Точніше, вирушили в лабораторію космічних досліджень Ужгородського національного університету. Саме тут вперше у Радянському союзі побачили перший штучний супутник Землі та проклали на карті зоряного неба його траєкторію! Знайомив школярів із лабораторією її науковий керівник, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри оптики Віталій Єпішев.

«Засновниця і керівниця лабораторії космічних досліджень Мотря Братійчук зібрала групу зі студентів 3 курсу фізичного факультету, яких швидко навчила небу. 4 жовтня 1957 року з території Казахстану був запущений перший у світі штучний супутник Землі, а 6 жовтня він з’явився на фоні зоряного неба у цьому районі. Тоді тут було близько 200 спостерігачів. Група студентів тоді ще Ужгородського державного університету, маючи на руках примітивні підзорні труби та секундоміри, побачила два об’єкти й засікла час їхнього проходження під конкретною зіркою. Таким чином була побудована траса супутника. Як виявилося, наші студенти були першими, хто його зафіксував. Отак наше місто увійшло в історію спостережень за штучними супутниками землі», – розповів Віталій Єпішев.

Також школярі почули про історію будівлі, в якій раніше була католицька церква, спостерігали за небом із даху лабораторії, дивилися сферичне кіно в планетарії й навіть спостерігали за космічними тілами через телескоп.

 

*****

У четвер друга група Літнього університету знайомилася з двома факультетами, які традиційно є одними з найпопулярніших серед вступників до УжНУ – медичним та іноземних мов. З самого ранку «запалив» майбутніх студентів один із кращих лекторів УжНУ, декан факультету іноземних мов Михайло Рошко.

У притаманній йому манері Михайло Михайлович втягнув молодь у дискусію про те, як досягти успіху.

Що насправді важливо в житті, а що – не дуже? Як виробити свої правильні звички? Які цінності лежать в основі успіху? Для чого обов’язково треба мріяти? Чому «Бог не знає слова не»? На ці та багато інших цікавих запитань школярі шукали відповіді разом із Михайлом Рошком.

Розмова вийшла дуже щирою, відвертою і емоційною.

А висновок, який зробили школярі, – успіх прийде, якщо знати, чого хочеш, любити свою роботу, виробляти правильні звички, мріяти, але водночас постійно працювати над собою. І звичайно, якщо вивчати іноземні мови на факультеті іноземної філології УжНУ ☺

Після лекції декана молодь поспілкувалася з викладачами факультету. Олеся Решетар, до прикладу, підготувала цікаву інтерактивну презентацію про англійську мову.

Школярі дізналися багато нового, навіть почули, як звучить староанглійська мова часів Шекспіра. А викладачі факультету під час бесіди одразу вирахували тих учасників Літнього університету, які будуть чудовими студентами факультету іноземних мов ☺

Далі для молоді провели невелику екскурсію науковою бібліотекою УжНУ.

Розповіли про її цінні фонди, про сучасні можливості користування електронними каталогами, показали книгосховище

і відділ «Карпатика», де зберігаються надзвичайно цікаві і рідкісні старовинні видання.

А по обіді Літній університет завітав на медичний факультет. Викладачу Михайлові Гаврильцю, який представляв факультет, було доволі непросто тримати увагу молоді. Бо майже всім в анатомічному музеї хотілося щось погладити

потримати в руках

клацнути і виставити в Instagram

і навіть зробити селфі

а потім сказати «Ой!» і намагатися прикрутити назад те, що випадково відпало ☺

Але треба віддати належне Михайлові Гаврильцю – навіть за таких складних обставин він зумів неабияк зацікавити молодь. 

Недарма медфак УжНУ такий популярний: добрі знання тут дають цікаві викладачі. І Антон Когутич, який прочитав школярам коротку лекцію про вакцинопрофілактику інфекційних захворювань, став тому підтвердженням.

Школярі з великим інтересом слухали про імунітет людини, профілактику захворювань, віруси й інфекції, які на нас чатують, і способи боротьби з ними. І завершили четвертий день Літнього університету твердо переконані: хто б там що не говорив, а щеплення робити треба!




Вікторія Кенідра, Ксенія Шокіна, Ярослав Світлик

Фото авторів

 

Літній університет. День третій ( 5 червня )

Кращі учні ужгородських шкіл продовжують свої пригоди в Ужгородському національному університеті. Школярі вже дізнались про різні цікавинки вишу, відвідали музеї, лабораторію, факультети. Тож настав час трохи і відпочити. Саме тому третій день «Літнього університету»  видався особливим – він присвячений тільки розвагам!

Після сніданку обидві групи вирушили на екскурсію найвизначнішими місцинами Ужгорода. На один день уявити себе туристом у рідному місті, де, здається, ти вже бачив все – досвід незабутній! По-новому оглянути архітектурні пам’ятки, осягнути велич Ужгородського замку, повернутись на кілька століть в минуле у Музеї народної архітектури та побуту – такою була мета цього дня.  

 Спочатку учні навідались до Ужгородського замку, де блукаючи різними залам, мали нагоду пригадати чи не всі ключові історичні періоди, події міста та відомості про найвизначніших особистостей Закарпаття: від князя Лаборця аж до Августина Волошина. У Закарпатському краєзнавчому музеї, серед чималої кількості експонатів, школярі оцінили красу національного одягу, природу рідного краю, національні музичні інструменти та багато іншого. Також оглянули приміщення колишньої духовної семінарії. І кожна деталь доповнювала цілісне уявлення про сторінки минувшини Срібної Землі.

Неподалік замку знаходиться Закарпатський музей народної архітектури та побуту, саме туди направились ужгородські школярі. А тут було на що подивитися – 7 садиб, 6 житлових будівель, церква, дзвіниця, школа, кузня, млин, ступа-сукновальня, корчма. Найбільш вражаючими видалась школа та умови, в яких діти колись навчалися, а також церква – одна з двох аутентичних лемківських церков, які збереглися на території України. 

Розваги розвагами, проте учні вже налаштовані продовжувати знайомитись із університетом. Дехто з школярів уже бував у виші на «Днях відкритих дверей». Звісно, найбільш не терпиться учням потрапити на ті факультети, на які вони в   майбутньому планують вступати. Зокрема, дівчата діляться, що хочуть чимскоріш потрапити на хімічний та філологічний факультети. 


Після обіду юнаки та дівчата відправились до ректорату, де веселощі продовжились. Учні ще кілька годин грали в різні розважальні та інтелектуальні ігри. Тож відпочивши та набравшись сил, завтра школярі пізнаватимуть нові сторони УжНУ…

Далі буде…

 

Ганна Фельцан, фото автора

Інформаційно-видавничий центр

 

Літній університет. День другий ( 4 червня )

Генерація ідей, головоломки, вірш про студентів від викладача, вулканічний пил з Ісландії, гірські породи, ознайомлення з тахеометром, кінозал у ректораті… Цим запам’яталося 4 червня для представників першої групи Літнього університету, організованого найбільшим вишем Закарпаття та Ужгородською міською радою. Цьогоріч своєрідний табір приймає 60 учнів, тому в мандрівку підрозділами УжНУ і краєм вирушили одразу дві групи.

Друга група своє знайомство зі структурними підрозділами УжНУ розпочала на факультеті історії та міжнародних відносин. Заступники декана факультету Віталій Андрейко, Вікторія Бондаренко і Надія Керецман одразу ж задали дуже жвавий тон зустрічі і цікаво презентували факультет, розповіли про його історію, успіхи, відомих випускників.

А ще показали фото- і відеоматеріали про студентське життя на факультеті – як під час навчального процесу, так і поза ним.

Далі школярі змогли побачити і оцінити конкретні результати роботи викладачів і студентів факультету. Спочатку – оглянули експонати лабораторії етнології, фольклористики та краєзнавства, зібрані в ході численних експедицій.

Доцент Павло Леньо детальніше розповів про цікаві поїздки, з яких студенти привезли не тільки нові знання і цікаві експонати, а й незабутні враження.

Декому стало дуже цікаво, що ж там усередині незвичайного вулика, якого раніше ще ніколи не бачили.

А далі кандидат історичних наук Володимир Мойжес, який також очолює археологічний музей УжНУ, захопив молодь розповідями про археологічні розкопки, які проводять викладачі та студенти не тільки в Ужгороді та районі, а й у інших цікавих локаціях Закарпаття і навіть за кордоном.

Наприклад, цього року студенти шукатимуть артефакти з минулого на Хустьскому замку, в Ужгороді і у Словаччині. 

Кількох дівчат археологія дуже зацікавила, тож серія додаткових питань до Володимира Мойжеса після зустрічі тривала досить довго.

 Завершилося знайомство з факультетом цікавою інтелектуальною грою, в якій команди учасників Літнього університету демонстрували знання про Європейський Союз, його історію та політику, а також – про співпрацю України з ЄС.

Дехто дав більше правильних відповідей на доволі складні питання викладачів-міжнародників, дехто менше. Але перемогла дружба ☺

А після обіду на молодь чекала екскурсія на один із найцікавіших об’єктів УжНУ – лабораторію космічних досліджень. Її керівник Віталій Єпішев ознайомив школярів з історією космічних досліджень в університеті. Він розповів про видатних науковців, які вивчали космос в Ужгороді, зокрема, про Мотрю Братійчук, іменем якої названа одна з зірок на небі.

А далі – найцікавіше – обсерваторія. Як працює телескоп, чому на сонці все менше чорних плям, що таке сонячний вітер, як сонце впливає на людину і все живе, як і чому змінюється тривалість доби? На ці та десяток інших надзвичайно цікавих питань відповів Віталій Петрович, відкриваючи молоді наукові таємниці і запалюючи в очах вогник цікавості.


А на завершення екскурсії до лабораторії космічних досліджень на молодь очікував ще один приємний сюрприз – мобільний планетарій УжНУ, створений зовсім нещодавно, у 2015 році. Слухачі Літнього університету мали нагоду переглянути невеликий науковий фільм про космос просто на небі – на куполі планетарію.

 Історія лабораторії, успіхи наших вчених, телескопи, через які дослідники космосу вивчають безмежні простори Всесвіту, викликали справжнє захоплення молоді.

****

Перша група другий день починає з екскурсії економічним факультетом, де гостей зустріли декан Віталій Сержанов разом із доцентом кафедри економіки і підприємництва Романом Завадяком. Юнаки й дівчата дізналися про напрямки, за якими тут готують фахівців («Облік, аудит і оподаткування», «Фінанси і кредит», «Митна справа і оціночна діяльність», «Економіка підприємства», «Логістика», «Управління персоналом та економіка праці»), та особливості навчання. Так, студенти-економісти, крім заняття в аудиторіях, відвідують підприємства, спілкуються з практиками.

«Активно розвиваємо міжнародні зв’язки, зокрема співпрацюємо із закладами Хорватії, Словаччини, Польщі, Грузії, Німеччини та інших країн. Завдяки цьому наші студенти мають змогу протягом семестру навчатися за кордоном», – зауважив В.Сержанов.

Відтак Р. Завадяк, який понад 20 років викладає на економічному й майже стільки ж займається тренінговою діяльністю, навчав молодь правильно генерувати ідеї. Викладач наголосив: важливо записати всі ідеї, котрі спадають на думку, а вже потім оцінювати їх.
Насамперед Роман Іванович запропонував три головоломки, які не тільки розвивають логіку, а й переконують: потрібно виходити за рамки та не вважати завдання складнішими, ніж вони є.

Найшвидше вправи виконував Костянтин Чуєв з Ужгородської загальноосвітньої спеціалізованої школи-інтернату з поглибленим вивченням окремих предметів.

Пізніше юнак розповів, що завершив десятий клас, брав участь в олімпіадах з математики, фізики, астрономії, інформатики, хоче вчитися на програміста, і літній університет йому вже подобається.

Після завдань на логіку майбутні абітурієнти поділилися на три групи й пропонували ідеї бізнесу, пов’язані з кроликами, окулярами, лопатами, що змусило школярів помізкувати й дуже розвеселило, надто команду, котра вигадувала, як по-різному застосувати лопату.

Насамкінець Роман Завадяк закликав утілювати в життя найсміливіші ідеї та продекламував власний вірш про студентів.

Далі за маршрутом – географічний факультет Ужгородського університету. Заступник декана з виховної роботи географічного факультету Роман Славік привітав молодь і запросив до єдиного на Закарпатті геологічного музею, де розміщені породи не тільки із нашого краю, України загалом, а й з різних куточків світу. Це одна з навчальних баз студентів геофаку, яких, до слова, готують за такими спеціальностями: «Середня освіта. Географія», «Науки про Землю. Природнича географія», «Географія», «Геодезія та землеустрій», «Науки про Землю (Космічний моніторинг Землі)», «Лісове господарство», «Садово-паркове господарство».

Майбутні студенти могли послухати пізнавальну лекцію доцента кафедри фізичної географії та раціонального природокористування Михайла Микити про гірські породи й уперше доторкнутися до таких, як лабрадорин, лес, прозорий кварц (схожий на діаманти), бурштин, мармур, а також до справжнього вулканічного пилу, що його нещодавно передали з Ісландії.

До того ж М. Микита розповів про дисципліни, які вивчають на географічному, і захопливі практики в Карпатському біосферному заповідникові й у Затоці на Одещині.

Відтак молодь ознайомилася з принципом роботи сучасних геодезичних приладів – електронних тахеометрів, віхи з мультичастотним GPS, який з точністю до сантиметра визначає місцеположення, до прикладу, смартфони – до 5–10 метрів.

Після екскурсії молодь пообідала в Ужгородській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів № 5 з поглибленим вивченням іноземних мов, а відтак вирушила до ректорату УжНУ й переглянула фільм про талановиту дівчинку-математика «Обдарована» (США) режисера Марка Вебба.

На завершення дня учасники Літнього університету поділилися позитивними враженнями й відзначили, що нетерпляче чекають продовження.

 

Далі буде…

 Літній університет. День перший ( 3 червня )

Кращі учні ужгородських шкіл зібралися в Ужгородському національному університеті щоб розпочати разом «Літній університет 2019».  У понеділок, 3 червня, розпочався трьохтижневе дозвілля школярів, знайомство з факультетами, родзинками університету. Нові знайомства та нові друзі будуть гарантовано!

Розпочали заняття в Літньому університеті в ректораті. На урочистому відкритті були дві групи школярів, учасники минулорічного Літнього університету, а також проректор з науково-педагогічної роботи УжНУ Ігор Король, заступник ужгородського міського голови Василь Гомонай, начальник управління освіти ужгородської міської ради Наталія Мухомедьянова, начальник центру гуманітарно-виховної роботи, профорієнтації та працевлаштування Марія Яцьків, директор Ужгородської спеціалізованої школи №5 з поглибленим вивченням іноземних мов Петро Кіндюх, заступник директора з виховної роботи Ужгородської спеціалізованої школи I-III ст №3 з поглибленим вивченням англійської мови Олена Амосова. Відкриваючи захід Ігор Король зазначив: «Завершився навчальний рік у школі, і саме час відкривати Літній університет. Недаремно він літній – це буде навчання в задоволення, без традиційних лекцій, заліків та оцінок. Це можливість не тільки відкрити для себе багато нового, але й гарно провести час, відпочити, у вас буде чимало подорожей Закарпаттям, ви побачите всі факультети УжНУ, університет відкриє перед вами всі двері».

Василь Гомонай передав вітання від Ужгородського міського голови і зазначив: «Нам дуже приємно, що школярі Ужгорода займають провідні місця на обласних та українських освітніх конкурсах, вони є гордістю нашого міста і мені приємно кращих бачити тут, у Літньому університеті  УжНУ».

Ігор Король ознайомив школярів з факультетами УжНУ, додатковими можливостями, які мають його студенти, а Марія Яцьків познайомила учасників Літнього університету з координаторами учнівських груп та зазначила: «За ці три тижні ви побачите масу цікавого і незабутнього, я всіх вас хочу привітати і сподіваюсь, що ці три тижні для вас стануть справді незабутніми!»

Далі учасники «Літнього університету» почали знайомитися, ділитися власними інтересами та вподобаннями. «Літній університет – це класно. Головне будьте собою, радісні, веселі, не соромтесь! Робіть фото, все буде супер!» - знайомиться зі школярами Леонід, учасник минулорічного Літнього університету.

Потім відбулася екскурсія археологічним музеєм та музеєм історії УжНУ. Першим ділом учасники зробили фото із зубом мамонта! Виявляється і такі істоти колись були на Закарпатті.

Школярі оглянули знахідки від кам’яного віку до середніх віків, зброю прикраси та предмети побуту наших попередників.

А ось і експонати в музеї історії УжНУ. Вже друга половина ХХ століття, але теж вже історія. 

Після екскурсії школярі ознайомилися з міжнародними програмами, які є в УжНУ. Про них розповіла директор відділу міжнародних зв’язків Оксана Свєженцева: «Ми постійно дбаємо про те, щоб в університеті студентам було цікаво, весело і пізнавально. У нас читають лекції багато іноземних лекторів, ми даємо можливість усім студентам, усіх факультетів подорожувати і відкривати світ». Наразі університет має 115 угод про співпрацю з міжнародними партнерами, є активним учасником, програми міжнародного обміну викладачами та студентами Еразмус+, за цим показником УжНУ на 7-8 позиції серед всіх закладів вищої освіти України. Також в УжНУ діють програми подвійних дипломів і значна кількість студентів вже ними скористалася – зазначила Оксана Свєженцева.

Завершився ж перший день грою в Мафію.

Попереду – три тижні нових вражень та спілкування з новими друзями на «Літньому університеті» в УжНУ!

 

Олексій Шафраньош, фото автора

Інформаційно-видавничий центр

 

 

 

 

 

/uploads/root/news/litn_univ_19/7_chervn/7-10.JPG

Категорії: