Новини

05.11.2019
349

В УжНУ згадували «Літо, яке змінило світ»

В УжНУ згадували «Літо, яке змінило світ»

В УжНУ  відбувся круглий стіл на тему «Літо, яке змінило світ», присвячений подіям 1989  року, які стали причиною падіння Берлінської стіни. Організатором заходу є «Партнерське об`єднання Дармштадт-Ужгород» у співпраці з Посольством Німеччини в Україні, Генеральним консульством Угорщини в Ужгороді та Ужгородським національним університетом.

До обговорення, зокрема, долучилися  Генеральний консул Угорщини у м. Ужгород Йожеф Бугайла, журналіст  Карл Каніч (Австрія), колишній керівник угорського прикордонного загону Арпад Белла, голова Товариства угорської культури Закарпаття Ласло Брензович та інші. Метою круглого столу «Літо, яке змінило світ» стало ознайомлення з подіями та явищами, які спричинили падіння Берлінської стіни студентів УжНУ та всіх зацікавлених, а також осмислення наслідків цього історичного рішення.

Вікторія Синьо, керівник громадської організації «Партнерське об`єднання Дармштадт-Ужгород», доцент кафедри німецької філології наголосила: «За люб’язної допомоги Посольства Німеччини в Україні та Генерального консульства Угорщини в Ужгороді ми маємо можливість проводити сьогоднішній  захід «Літо, яке змінило світ». Мова йде про літо 1989 року, коли Берлінська стіна отримала перші тріщини і відбулося це завдяки підтримці та допомозі наших сусідів угорців. Адже саме 19 серпня 1989 року, на австрійсько-угорському кордоні неподалік маленького міста Шопрон, відбувся Пан’європейський пікнік, після котрого громадяни НДР отримали змогу перетнути угорсько-австрійський кордон і вирушити у напрямку Західної Німеччини. Саме це стало істотною віхою у подіях, що призвели до кінця ери НДР та до об'єднання Німеччини. Також висловлюємо вдячність Генеральному консульству Угорщини в м. Ужгород за сприяння в  пошуку свідка цих подій, безпосереднього учасника, який був тою рушійною силою, яка допомогла німцям перетнути кордон – Арпада Белли».

Привітав учасників заходу і декан факультету іноземної філології Михайло Рошко: «Сьогодні на круглому столі працюватимуть і наші студенти з відділення німецької філології разом із завідувачем кафедри Ольгою Гвоздяк. Я бажаю всім учасникам плідної роботи. Адже дійсно події, про які сьогодні будемо говорити, мали надзвичайно важливе історичне значення і завдяки ним, у тому числі, ми зараз проживаємо у демократичному суспільстві».

 

Ганна Фельцан,

Інформаційно-видавничий центр

Категорії: