Новини

10.05.2017
1729

В УжНУ відбувся міжнародний круглий стіл експертів "Роль країн Вишеградської четвірки в контексті трансформації ЄС та глобальних викликів сучасності"

Захід був організований Навчально-науковим інститутом євроінтеграційних досліджень спільно з Науково-дослідним інститутом Центральної Європи та відділом міжнародних зв’язків університету.

Проректор з науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел акцентувала: «Цей круглий стіл є справді дуже своєчасним. Тут зібралися  кращі експерти з питань політології, міжнародних відносин, медіа. Чому круглий стіл відбувся саме у нас? Ми позиціонуємо наш університет передусім як український виш, але водночас він є й центральноєвропейським. Ми розвиваємо словакістику, богемістику, гунгарологію, робимо перші кроки з вивчення полоністики. Тому ми повинні першими розповісти Україні, як реагувати на ті виклики, які постають перед нами у Центральній Європі».

Директор ННІ євроінтеграційних досліджень Іван Артьомов  зазначив, що метою круглого столу є обговорення проблематики трансформаційних процесів в ЄС що почалися після заяви Великобританії про вихід із Співтовариства, проведення виборів у Нідерландах, Франції, Німеччині, наявних проблем з мігрантами в Європі.

Враховуючи, що Закарпаття є з’єднуючою ланкою України з ЄС на кордонах з країнами Вишеградської групи, надзвичайно важливим є постійний діалог з сусідніми державами, особливо після надання Україні безвізового режиму, який почне діяти з 11 червня.

 

Саме тому до роботи круглого столу долучилися  й високі гості, зокрема представники дипломатичних місій країн Вишеграду.

Генеральний консул Словаччини в Ужгороді Мирослав Мойжіта наголосив на важливості роботи круглого столу: «Коли я побачив теми,  заявлені на круглому столі, то подумав, чи є в Словаччині такий університет, який має хоробрість відкрито та відверто  обговорювати ці питання? З цим вас щиро вітаю».

 

Консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Тріеб Гергель, вітаючи учасників круглого столу, зазначив: «Європейський Союз перебуває у кризі. Великі, сильні країни, такі, як Великобританія, Франція та Німеччина, виявилися слабкими в сучасних умовах. За цих умов країни Вишеградської четвірки отримують велике значення. Вони мають дати відповіді на ті виклики, які відбуваються у нас – такі, як міграція чи інтеграція, і бути новим імпульсом для ЄС».

Доктор історичних наук, професор Іван Мандрик розповів учасникам круглого столу про історичні передумови співпраці країн Вишеграду, зокрема про давні традиції спільних взаємовідносин між країнами Центральної Європи.

Радник дирекції Національного інституту стратегічних досліджень Світлана Мітряєва акцентувала увагу присутніх на темі безвізового режиму між країнами ЄС та  Україною. В її виступі було проаналізовано ризики, які можуть стосуватися впровадження та призупинення дії безвізу. «Однією з важливих проблем є слабка обізнаність громадян України з умовами, на яких діятиме безвізовий режим», - зазначила Світлана Мітряєва.

Доктор економічних наук, професор Володимир Приходько проаналізував причини  політичних та економічних викликів, з якими зіткнулася сучасна Європа, країни Вишеграду. «З 2012 року ми маємо чимало серйозних викликів у економічній і суспільній сферах. Однією з вагомих причин, на мою думку, є породжена попередніми тридцятьма роками глибока економічна диференціація між країнами золотого мільярду та іншими країнами світу» - зазначив Володимир Приходько. 

Також у рамках круглого столу експерти розглянули євроінтеграційний потенціал України в контексті досвіду країн В-4, підтримку спільних культурних, наукових та освітніх проектів у рамках співпраці з Міжнародним Вишеградським фондом. За результатами круглого столу буде видано збірник наукових праць.

 

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

 

 

Категорії: