Новини

13.11.2019
597

В УжНУ відзначили 30 річчя Оксамитової революції на теренах колишньої Чехо-Словаччини

В УжНУ відзначили 30 річчя Оксамитової революції  на теренах колишньої Чехо-Словаччини

У вівторок, 12 листопада, у Науковій бібліотеці УжНУ Генеральні консули Словацької Республіки у м. Ужгород Мірослав Мойжіта і Чеської Республіки  у м. Львів Павел Пашек урочисто відкрили тематичну фотовиставку, присвячену 30 річниці Оксамитової революції у Чехо-Словаччині 1989 року. 

«З представлених на цій фотовиставці робіт видно, що в обох частинах тодішньої спільної держави серця їхніх жителів билися в унісон і прагнули єдиного – свободи. Я радий, що ми маємо можливість організувати цей спомин про нашу сучасну історію у демократичній проєвропейській Україні, у дорогому для наших сердець Закарпатті. Добре усвідомлюючи цінність свободи Словацька Республіка і надалі робитиме усе можливе для того, аби мрія українців долучитися до тісної співпраці з родиною держав Європейського Союзу втілилася у життя»,-  мовив відкриваючи виставку пан Мирослав  Мойжіта. 

Його чеський колега пан Павел Пашек наголосив, що 30 літ тому – восени 1989 року – саме студенти  університетів були генераторами революційних змін у тодішній Чехословаччині, а їхні мирні виступи тоталітарна влада намагалася придушити. «Будучи ще юнаком я брав участь у тих тривожних подіях у своєму рідному місті Опава і досі пам’ятаю тривогу в очах моїх батьків, які переживали за мою долю, моє майбутнє, але не спиняли мене. Демократію не можна розглядати як даність, яку достатньо вибороти лише раз – вона потребує щоденного захисту. Це особливо актуально в нинішніх умовах, коли людство стикнулося з гібридною війною та спробами тоталітарних режимів віднайти у демократичних державах слабкі сторони, корисливих та прагнучих особистої лади однодумців для здійснення своїх агресивних маніпуляцій», - сказав Павел Пашек.

Дипломат наголосив, що ця фотовиставка після Ужгорода побуває в  обласних центрах Західної України – Львові, Луцьку та інших містах, аби якомога більше людей мали можливість побачити документальні кадри з історії боротьби чехів і словаків проти комуністичного тоталітаризму. Органічним продовженням імпрези став виступ словацького музиканта і співака Мартіна Гусовського, який  виконав тематичні композиції. Виставка триватиме понад тиждень, аби з нею могли ознайомитися якнайбільше відвідувачів.

Директор Наукової бібліотеки Марія Медведь від імені ректора УжНУ Володимира Смоланки привітала гостей  з Чехії та Словаччини зі святом та подякувала дипломатам сусідніх країн за системну і багаторічну співпрацю з університетом.

Василь Ільницький

Інформаційно-видавничий центр

Категорії: