Новини

04.10.2019
920

В УжНУ з робочим візитом перебував доцент Карлового університету у м. Прага Марек Прігода

В УжНУ з робочим візитом перебував доцент Карлового університету у м. Прага Марек Прігода

В Ужгородський національний університет з робочим візитом завітав заступник директора Інституту Східно-Європейських студій філософського факультету Карлового університету, координатор чеської частини Договору між філософським факультетом Карлового університету в Празі та факультетом суспільних наук УжНУ Марек Прігода. У рамках візиту науковець прочитав відкриту лекцію на тему «Чеський погляд на Україну та українців у ХІХ ст.» та взяв участь у дискусії зі студентами УжНУ «Сучасні чесько-українські відносини та інтерес до Чехії».

На початку дискусії зі студентами проректор з науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел зазначила: «Карловий університет у м. Прага є нашим стратегічним партнером і вже декілька років ми разом займаємося створенням цікавих проєктів у рамках підписаного меморандуму про співробітництво між Карловим університетом та УжНУ. Часто до нас приїжджають представники юридичного і медичного факультетів Калового університету, а сьогодні до нас завітав доцент Марек Прігода, який ініціює дискусію, котра повинна бути особливо цікавою для студентів факультету історії та міжнародних відносин».

Заступник директора Інституту Східно-Європейських студій Марек Прігода анонсував дві віхи розмови: «Головним чином, я б хотів з вами торкнутися теми нашого співробітництва, обговорити те, що може наш університет запропонувати саме вам , а також окреслити стан сучасних чесько-українських відносин і маю надію, що ми разом подумаємо, що ми можемо зробити для їхнього покращення».

Науковець поділився зі студентами історією Карлового університету в Празі, розповів про його кафедри, структуру Інституту Східно-Європейських студій, в якому працює і відділ україністики. «За офіційними даними в Чехії проживає 100 тис. громадян України, за кількістю українці посідають друге місце серед іноземних громадян, які живуть у Чехії. За останні 15 років значно зросла і кількість іноземних студентів у Чехії, зараз у нас навчаються 3 тис. українців. Це зумовлено і тим, що людина, яка володіє чеською мовою, може отримати безкоштовну освіту в державному університеті.  Тож українська тема є актуальної для Чехії і робота нашого Інституту Східно-Європейських студій є важливою» - наголосив Марек Прігода.

До дискусії студенти долучились жваво та задавали чимало цікавих запитань. Підсумувала захід завідувач кафедри археології, етнології та культурології факультету історії та міжнародних відносин Надія Керецман, яка зазначила, що ключову роль у поліпшенні сучасних чесько-українські відносини повинна зіграти молодь, яка своїми здобутками буде створювати позитивний імідж України на європейській арені.

 

Ганна Фельцан,

Інформаційно-видавничий центр

 

Категорії: