Новини

27.04.2015
4575

Вектор розвитку фінансово-кредитної системи України шукали українські і закордонні науковці під час масштабної конференції в УжНУ

Кафедра фінансів і банківської справи економічного факультету УжНУ 23–25 квітня провела Міжнародну науково-практичну конференцію «Фінансово-кредитна система: вектор розвитку для України», яка була приурочена до 70-річчя УжНУ. Триденний науковий захід такого рівня відбувся вперше й зібрав близько 200 науковців і практиків з різних регіонів України та закордону для обговорення фінансово-економічних проблем і пошуку шляхів їх вирішення.

Співорганізаторами конференції стали департамент фінансів обласної державної адміністрації, Закарпатський регіональний центр соціально-економічних і гуманітарних досліджень НАН України, а проведення такої масштабної конференції стало можливим за підтримки ПАТ «КБ Хрещатик» та особисто голови правління цього банку – заслуженого економіста України Дмитра Гриджука.    

«Значна кількість науковців із 58 вітчизняних вишів та 8 закордонних свідчить про високий рівень конференції та хороші наукові зв’язки», – зауважив ректор УжНУ Володимир Смоланка під час відкриття конференції, а також схвально оцінив старання економістів УжНУ, які проводять уже третю поспіль  конференцію міжнародного рівня.

На конференцію завітав і випускник кафедри фінансів і банківської справи, голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко: «Вважаю, що УжНУ має стати тим вектором, який вказуватиме напрями розвитку освіти, науки і економічного зростання як на регіональному, так і на вітчизняному рівні, а тому на науковців УжНУ органи державної влади та місцевого самоврядування покладають великі надії».   

«Економіка повинна визначати політику, а не навпаки. Від того, наскільки фінансово незалежною є держава, залежить її безпека. Економічний факультет плідно працює у сфері науки, і ця конференція для мене є найбільш цікавою, оскільки сам є випускником цієї кафедри. Сподіваюся, результати форуму будуть використані на практиці», – зазначив під час відкриття декан економічного факультету, доцент Віталій Сержанов.

Ініціатор й організатор конференції завідувач кафедри фінансів і банківської справи Ужгородського національного університету, доцент Віра Варцаба вважає, що сучасні завдання на шляху інтеграції України у європейський та світовий фінансовий простір потребують перегляду ролі університетської освіти у формуванні основних параметрів інтелектуального, соціального та наукового потенціалу економічної системи держави, а також фінансово-кредитної системи. Тому конференцію організували для презентації результатів фундаментальних наукових досліджень з проблемних питань розвитку фінансово-кредитної системи України та  пошуку шляхів упровадження  інноваційних ідей щодо вдосконалення напрямків реформування фінансової політики на державному та регіональному рівнях.

Важливим здобутком наукового форуму стала можливість ознайомлення з досвідом вирішення проблем фінансово-кредитної сфери в інших країнах, якими поділилися науковці Словаччини, Польщі, Німеччини, Угорщини, що важливо для вирішення сучасних завдань на шляху інтеграції України у європейський і світовий фінансовий простір.

«Вважаю такі форуми надзвичайно актуальними. Ми змогли обмінятися думками й поділитися своїми напрацюваннями. Сьогодні ми підписали Меморандум про співпрацю між нашими вишами, а тому сподіваємося на плідні контакти в майбутньому», – поділилася своїми враженнями декан факультету міжнародних відносин Економічного університету в Братиславі, професор Людмила Ліпкова.

Протягом трьох днів конференції науковці не лише брали участь у пленарному та секційних засіданнях, а й ознайомилися з історичними пам’ятками Ужгорода насолоджувалися весняним цвітінням біло-рожевих магнолій та сакур під час екскурсії, яку провів відомий туризмознавець, завідувач кафедри туристичної інфраструктури та сервісу Федір Шандор.

Доповіді І Міжнародної науково-практичної конференції «Фінансово-кредитна система: вектор розвитку для України» ввійшли до окремого збірника, який містить різні точки зору з теоретичних та практичних аспектів розвитку фінансово-кредитної системи України, грошово-кредитної, фіскальної політики та фінансової безпеки держави і суб’єктів господарювання в контексті світової фінансової кризи, а напрацювання, впевнені учасники конференції, матимуть практичне втілення в оздоровленні фінансово-кредитної системи України та Закарпаття зокрема.

Наталія Каралкіна

Фото Віталія Завадяка

Медіацентр УжНУ

Категорії: