Новини

31.03.2017
1911

Від профорієнтаційної роботи – до практики здоров’язбережувальної діяльності

Весняна пора – час пробудження не лише природи, але й найзаповітніших мрій і сподівань у майбутніх випускників шкіл, пов’язаних з вибором професії. Щоб допомогти потенційним абітурієнтам зробити правильний фаховий вибір, Тур’я-Реметівську ЗОШ Перечинського району І-ІІІ ступенів з профорієнтаційною роботою відвідала завідувач кафедрою основ здоров’я факультету здоров’я та фізичного виховання ДВНЗ «УжНУ» Ксенія Петрівна Мелега. Зацікавленість до підготовки бакалаврів на факультеті виявили учні 10-го та 11-го класу школи. За допомогою яскравої мультимедійної презентації юнакам та дівчатам було представлено 3 спеціальності, за якими проводить підготовка фахівців на факультеті здоров’я та фізичного виховання: 1) фізична терапія, ерготерапія в галузі «Охорона здоров’я»; 2) олігофренопедагогіка, логопедія в галузі «Освіта/Педагогіка»; 3) фізична культура і спорт в галузі «Освіта/Педагогіка».

Наголошено, що випускники спеціальності «Фізична терапія. Ерготерапія» мають велику перспективу щодо працевлаштування  в закладах охорони здоров’я та  оздоровчих фітнес-центрах в Україні та за її межами. Отримані під час навчання знання та вміння дозволять їм надавати кваліфіковану допомогу людям різного віку у відновленні рухів, стану здоров’я та фізичної працездатності, втраченої внаслідок хвороби або травми. Випускники, які пройдуть підготовку за спеціальністю «Олігофренопедагогіка, логопедія», володітимуть компетентностями у здійсненні корекційно-розвиткових програм (у тому числі логопедичних) для дітей з особливими потребами, що навчаються у колі однолітків у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах, сприятимуть їх соціальній реабілітації для подальшого життя у соціумі. Навчання за спеціальністю «Фізична культура і спорт» дозволяє оволодіти професією вчителя фізичної культури, тренера з обраного виду спорту, який може працювати в навчальних закладах різних рівнів акредитації та спортивних школах.

Обираючи професію, майбутнім абітурієнтам варто врахувати, що з огляду на погіршення стану здоров’я та старіння населення, збільшення  кількості неповносправних осіб у суспільстві, у всьому світі зростає попит на послуги фахівців, здатних відновити втрачені функції. Випускники факультету беруть активну участь у формуванні і популяризації здорового способу життя та оздоровленні населення.

Розповідь завідувача кафедрою основ здоров’я Мелеги К.П. викликала жвавий інтерес та чималу кількість запитань у школярів. Анкетне опитування майбутніх абітурієнтів показало, що бажання навчатись на факультеті здоров’я та фізичного виховання УжНУ виявили 14 учнів. Крім того, у процесі спілкування з педагогами та учнями виникла ідея у найближчому майбутньому провести на базі навчального закладу виїзне засідання Школи здоров’я, яка діє при кафедрі. Молодь та їх наставників найбільше зацікавило обговорення проблем здорового харчування, статевого виховання та запобігання розповсюдженню шкідливих звичок серед підлітків. Отже, наступне відвідання Тур’я-Реметівської ЗОШ викладачами кафедри основ здоров’я буде присвячено висвітленню конкретних питань здоров’язбереження та формування культури здоров’я молоді, і є свідченням нагальної потреби практичної співпраці між загальноосвітніми та вищими навчальними закладами.

Категорії: