Новини

04.11.2019
728

Відбулося перше в навчальному році засідання правління Міжнародної асоціації випускників УжНУ

Відбулося перше в навчальному році засідання правління Міжнародної асоціації випускників УжНУ

Відкриваючи засідання, голова правління Олександр Сливка наголосив, що проходить воно у рамках комплексу заходів, присвячених 74-й річниці заснування університету. Головуючий охарактеризував досягнення УжНУ за ці роки, зауваживши, що університет значно піднявся у рейтингу вітчизняних і світових закладів вищої освіти, але потенціал навчального закладу дозволяє нам здолати ще вищі сходинки.

Певний внесок у досягнення університету, безперечно, зробила і Міжнародна асоціація випускників, попри свій «юний» вік. Основні зусилля було спрямовано на вирішення завдань з організаційного зміцнення громадської організації за рахунок створення відокремлених підрозділів Асоціації в області та за межами України. Вони розпочали роботу у США, Німеччині, Ізраїлі, Японії, Чехії, Польщі, Угорщині, Румунії. Названі осередки на сьогодні активізують свою роботу, пропонуючи конкретну допомогу університету у вирішенні різних питань.

Розпочато предметну роботу з працевлаштування студентів старших курсів на підприємство «Інтерфіл», яке очолює член Правління Олег Адамчук, за що ми йому вдячні. До цієї роботи активно долучилися декани фізичного та математичного факультетів – Володимир Лазур і Михайло Повідайчик, а також проректор з науково-педагогічної роботи Ігор Король.

З 2014 р. в УжНУ навчаються іноземні студенти з країн Азії та Африки. В майбутньому це тисячі наших випускників, і через них ми зможемо розбудовувати мережу Асоціації.

Відтак головуючий зупинився на основних напрямах роботи правління з підготовки до майбутнього ювілею – 75-річчя УжНУ, яке відзначатимемо наступного року. Правління розробить детальний план заходів з підготовки до цієї дати, серед яких чи не найголовніший – Перший форум випускників університету. Ідеями щодо його проведення Олександр Сливка попросив поділитися учасників засідання. Він зауважив, що пропозиції з цього приводу вже надіслав з Чикаго присутній на засіданні один з найактивніших членів Асоціації – випускник фізичного факультету, керівник відокремленого підрозділу у США, доктор фізико-математичних наук, професор, науковий співробітник Аргонської національної лабораторії Юлій Єлінек, і надав йому слово.

- Ідея створення Міжнародної асоціації випускників, на мою думку, дуже важлива й актуальна, – зауважив виступаючий. - У провідних університетах світу зокрема у Чиказькому, такі громадські організації дуже впливові і всебічно сприяють розвитку вищих  навчальних закладів. Асоціація випускників може багато дати університету. Вважаю, що осередки Асоціації за кордоном – це свого роду посольства УжНУ в цих країнах, представники університету. Зокрема, функцію нашого осередку вбачаю у тому, щоб надавати допомогу тим викладачам і студентам університету, хто приїде у США навчатись чи стажуватись. Було б добре, щоб осередок при потребі міг надавати цим людям і матеріальну підтримку у вигляді стипендій тощо. 

З Ужгородським університетом професора Єлінека, за його словами, пов’язують найтепліші спогади, а на фізичному факультеті він відчув себе як удома. Виступаючий сказав про те, що має намір вибудувати у США впливовий осередок Асоціації, який об’єднає людей, зацікавлених у сприянні УжНУ, Закарпаттю, українській освіті і культурі загалом. Однак для цього, наголосив виступаючий, йому потрібна більш предметна інформація щодо випускників університету, які живуть і працюють у Сполучених Штатах.

Тезу Юлія Єлінека розвинув у виступі на засіданні заступник голови правління Іван Артьомов. Він, зокрема, наголосив на необхідності активізувати роботу зі створення бази даних випускників на кожному факультеті, введення в їх плани роботи розділу «Робота з випускниками», яку очолять справжні менеджери-активісти Асоціації.

Саме таку активність було відзначено врученням почесних грамот окремим членам Асоціації. За дорученням президента Асоціації, ректора УжНУ Володимира Смоланки за активну діяльність з об’єднання зусиль випускників УжНУ для розвитку університету, збереження та примноження його традицій, підвищення престижу як провідного навчального закладу світового рівня голова правління Олександр Сливка нагородив грамотами Юлія Єлінека, Івана Чаваргу, Олександра Білака, Марію Бадиду, Павла Ганинця, Володимира Лазура, Людмилу Середу, Наталію Толочко. 

Особливі слова подяки прозвучали на адресу Павла Ганинця – генерального директора ТОВ «Сузір’я», який надав значну спонсорську допомогу, профінансувавши випуск двох номерів «Вісника Асоціації», які одержали дуже схвальні відгуки. Окремо було відзначено також активну роботу з розбудови ГО  голови комітету старійшин Івана Чаварги і декана фізичного факультету Володимира Лазура.

 

Виконавчий відділ правління Асоціації

Фото: Ганна Фельцан

 

 

 

Категорії: