Новини

18.02.2019
1059

Вийшов друком третій випуск наукового щорічника «Етніка Карпат»

Третій випуск наукового щорічника «Етніка Карпат» є результатом співпраці викладачів-етнологів, студентів-істориків ДВНЗ «Ужгородський національний університет» та наукових співробітників Закарпатського музею народної архітектури та побуту. Він містить матеріали, зібрані під час проведення етнографічної практики студентів 2-го курсу. Практика проводилась у формі комплексної наукової експедиції з 03 червня по 23 липня 2017 р. на базі сіл Рахівщини: Лазещини, Ясіня, Стебного, Чорної Тиси, Кевелева, Квасів. Базою для експедиції стала еколого-натуралістична база «Едельвейс», розміщена на базі початкової школи с. Лазещина.

Як відзначив кандидат історичних наук, доцент, викладач кафедри археології, етнології та культурології Павло Леньо: «Цей збірник є результатом щорічної етнографічної практики, ті знання які студенти набули в теорії, підкріплюються польовими дослідженнями. Студенти вдосконалюють свої уміння працювати з інформацією,  вести діалог, бесіду, робити інтерв’ю. Кожен зі студентів протягом практики збирає близько  20-30 інтерв’ю, вони   представлені в різних форматах – фото, аудіо, відео.  Потім ці матеріали обробляються, і на основі кожного експедиційного року ми видаємо щорічник «Етніка Карпат». Крім студентських робіт до збірника входять статті від науковців, які беруть участь в експедиції та запрошених фахівців ». В збірнику «Етніка Карпат» є матеріал не тільки на класичні етнографічні теми, але й більш сучасний період історії краю. «Ми орієнтувалися не тільки на передачу традиційних знань, але й збір історичного матеріалу від живих свідків. В нас були оповідачі, яким 95-100 років, люди які могли сказати певні тямущі речі про період, до прикладу 30-40-х років ХХ століття» - зазначив Павло Леньо.

Заступник декана факультету історії та міжнародних відносин УжНУ, доцент Надія Керецман наголосила: «Практика є дуже цікавою для студентів і вона запам’ятовується на все життя. Це  по-перше -  новий досвід. Студенти професійно зростають, але й крім цього, учаться колективному співіснуванню, комунікації один з одним. Ці спогади залишаються на все життя. Коли ми упорядковували архів наших практик, то там є ще записи з 60-х років ХХ століття! Тому наші студенти вже долучилися до історії, до збереження історичної, культурної спадщини!»

До щорічника ввійшли наукові статті та польові етнографічні матеріали керівників, учасників експедиції, музейних співробітників, а також кращі інтерв’ю, зібрані студентами по всім досліджуваним темам. До збірнику ввійшли наукові розвідки з історії, традиційної народної культури (календарної та родинної обрядовості, народної демонології писанкарства). Дві публікації присвячені темі Гуцульщини в експозиції та фондовій збірці Закарпатського музею народної архітектури та побуту. Новим для щорічника став розділ «З польових етнографічних матеріалів», до якого ввійшли польові етнографічні матеріали, зібрані у селах закарпатської Гуцульщини.

Інтерв’ю студентів згруповані по розділам «Народна демонологія», «Матеріальна культура й обрядовість», «Суспільні процеси». До щорічника також ввійшли матеріали про хід та результати практики, опубліковані на офіційному веб-сайті Медіа-центру УжНУ та газеті «Погляд» а також подяка від керівників експедиції та упорядників видання всім, хто сприяв у проведенні досліджень.

Наразі упорядниками опрацьовуються матеріали, зібрані під час спільної етнографічної експедиції викладачів, студентів-істориків УжНУ та наукових співробітників Закарпатського музею народної архітектури та побуту. Вона була успішно проведена в липні 2018 р. у селах Онок, Великі Ком’яти, Боржавське, Лемаковиця, Олешник, Букове, Широке, Шаланки Виноградівського району. Зібрані матеріали ввійдуть до 4-го випуску наукового щорічника «Етніка Карпат». Найближчим часом планується презентація результатів етнографічної практики студентів-істориків та трьох випусків наукового щорічника «Етніка Карпат», що опубліковані за результатами експедиційних досліджень.

 Детальніше із збірником можна ознайомитися за посиланням.

 

За інф.

Інформаційно-видавничого центру

та «Ужгородського скансену»

Категорії: