Новини

04.03.2019
1185

Іван Калинич: «На ринку праці – справжній дефіцит випускників географічного факультету»

Географічний факультет – один з наймолодших в Ужгородському національному університеті, його заснували у 2005 році. Незважаючи на це, факультет активно розвивається. Наразі у його складі є три кафедри: землевпорядкування та кадастру, фізичної географії та раціонального природокористування, а також кафедра лісівництва. Декан факультету, кандидат технічних наук, доцент Іван Калинич розповідає про можливості та перспективи, які дає географічний факультет УжНУ та ділиться власною історією вибору спеціальності.

 

Якою була Ваша мотивація обрати спеціальність, пов’язану з дослідженням Землі?

Це цікава історія. Ще школярем я потрапив до геологічної  експедиції і  мені це дуже сподобалося. Разом з геологами ми  їздили по Закарпаттю, вели дослідження, а після закінчення сьомого класу, пробувши два з половиною місяці в геологічній експедиції, я вирішив поступити до Київського топографічного технікуму. На той час він був єдиним в Україні, де навчали цієї  спеціальності. Поступав я практично випадково, вдома нікому нічого не сказав, прийшов до школи, забрав документи, і поїхав до Києва.  Вдома дізналися про це тільки тоді, коли прийшло повідомлення: «Ви зараховані на перший курс Київського топографічного технікуму».

По його закінченні був розподіл. Я мав право вибору де працювати, в Україні нас не залишали, але можна було обрати місце поближче – Прибалтику, Білорусь. Але я обрав для себе Західний Сибір, пройшов його від китайського кордону аж до Заполяр'я.  Вже потім закінчив Львівську політехніку та Курський інженерно-будівельний інститут. Зрештою, все своє життя я пов’язав з геодезією. В цій галузі пройшов шлях від посади техніка, до начальника обласного управління земельних ресурсів.

Що чекатиме на абітурієнта при вступі, які нововведення будуть актуальними у 2019 році?

Загалом значних змін, у порівнянні з минулорічною вступною кампанією, не буде. Цьогоріч ми маємо профорієнтаційну вступну олімпіаду з географії, за результатами якої здобувачі призових місць зможуть отримати до 20 балів при вступі на наш факультет.

На які спеціальності вестиметься набір?

Цього року буде проводитися набір на бакалаврат за спеціальностями (Середня освіта) – Географія, «Науки про Землю – Природнича географія», «Географія», «Геодезія та землеустрій», «Науки про Землю (Космічний моніторинг Землі)», «Лісове господарство» та «Садово-паркове господарство».

Набір у магістратуру здійснюватиметься за спеціальностями «Середня освіта – Географія», «Геодезія та землеустрій» та «Лісове господарство».

Які перспективи  працевлаштування для випускників по закінченні географічного факультету?

По закінченні факультету наші випускники можуть працювати в земельному, водному господарстві, метеорології, геодезії, лісівництві. Взагалі за всіма спеціальностями, які випускає наш факультет, є великий дефіцит кадрів. В Закарпатті катастрофічно не вистачає землевпорядників, геодезистів, лісівників, фахівців з природничої географії, а також вчителів географії. В останні роки до нас охоче ідуть студенти з інших регіонів, зокрема з Львівської, Рівненської областей, але ринок потребує ще більше  кваліфікованих фахівців цих професій.

 

Олексій Шафраньош

Інформаційно-видавничий центр

 

Категорії: