Новини

02.10.2013
3276

Вітаємо Вас на новому офіційному сайті ДВНЗ «Ужгородський національний університет»!

Навчально-науковий інститут інформаційно-комунікаційних технологій здійснив вагому роботу зі створення НОВОГО офіційного сайту УжНУ. У цій статті ми розкриємо, що цікавого та корисного для відвідувачів вже реалізовано та що планується реалізувати у майбутньому.

Розробка нового сайту почалась з ретельного планування його майбутньої концепції у липні 2013 року. При цьому було вивчено та проаналізовано велику кількість сайтів провідних іноземних та вітчизняних вишів. Окрім методики організації контенту, системи меню, особливу увагу було приділено розробці нового дизайну. Разом із вступною кампанією  розпочалась безпосередня розробка нового сайту.

Навігація на сайті представлена наступним чином:

  • Меню «шапки» сайту (перемикання мови, швидкі посилання, деякі пункти меню «Інфо-центр», «Контакти», «Попередня версія сайту» та ін.);
  • Основне горизонтальне меню (яке при перегляді на смартфонах перетворюється на випадаючий список);
  • Меню «підвалу» (включає пункти «Вакансії», «Комітет з конкурсних торгів», «Прес-центр», «Технічна підтримка сайту», посилання на офіційні сторінки УжНУ у соціальних медіа, посилання на мапу Ужгорода).

Адаптивний дизайн

При розробці нового дизайну, окрім використання сучасних веб-технологій для кращої візуалізації вмісту (HTML5, jQuery, CSS3), було вперше впроваджено адаптивний дизайн. Сучасний світ все більш стає мобільним і смартфон чи планшет з доступом до мережі Інтернет для більшої частини прогресивної молоді України – це не розкіш, а засіб, що дозволяє навчатись, працювати та завжди залишатися у курсі подій, що відбуваються навколо. Адаптивний дизайн дозволяє однаково добре виглядати та зручно функціонувати на переважній більшості пристроїв – від смартфонів з маленьким екраном (без необхідності зменшувати\збільшувати масштаб) до планшетів та моніторів звичайних ПК.

Інтеграція з соціальними медіа

Сьогодні про важливість соціальних медіа вже знають всі. Нещодавно було відкрито нову та єдину офіційну соціальну сторінку УжНУ у «Facebook» та «VКонтакте». Хоча попередня сторінка УжНУ у «Facebook» існувала довгий час, наразі можливості  «приєднання» до неї були вичерпані у зв’язку з тим, що вона була зареєстрована у якості персональної сторінки людини (існує обмеження до 5000 друзів, яке вже досягнуто) та неможливості інституту інформаційно-комунікаційних технологій її адмініструвати.

Новий сайт УжНУ пропонує та заохочує відвідувачів використовувати згадані соціальні мережі для популяризації, поширення та коментування новин за допомогою кнопок «Мені подобається» та «Надіслати».

У якості альтернативного методу отримання найсвіжішої інформації з сайту є використання створеної стрічки RSS-новин, підписатися на які можна за допомогою будь-якого RSS-агрегатора чи браузера.

Якісний та корисний контент

Ми намагаємося використовувати лише якісні тексти та ілюстрації до надісланих матеріалів. Так, для більшості зображень у новинах та сторінках сайту стала доступна функція його збільшення при натисканні на неї.

Зробити сайт більш корисним, у першу чергу, для абітурієнтів та студентів зможе новий модуль «Інфо-центр». Модуль призначений для публікації інформації силами самих структурних підрозділів УжНУ. Так, наприклад, у кожній «віртуальній папці» факультетів є розділ «Деканат», у якому методисти матимуть змогу вчасно розміщувати всю необхідну студентам інформацію у електронному вигляді (переважно формат .pdf або .docx): розклади занять, сесій, заліків, екзаменів та інші інформаційні повідомлення та оголошення.

Бути завжди у курсі подій дасть змогу новий модуль «Анонси». Зараз йде робота з його вдосконалення та наповнення.

Зворотній зв’язок

На сайті доступна нова можливість – висловити ідею, зауваження, повідомлення про помилку чи просто подяку за допомогою підключеного проекту Reformal (жовта панель з лівого боку сайту). Цей сервіс дасть можливість зробити наш сайт кращим для Вас та завдяки Вам! Зауважу, що повідомлення повинні торкатися лише функціонування сайту. Питання щодо навчання, приймальної комісії і т.д. можна адресувати на нову офіційну електронну скриньку ректорату official@uzhnu.edu.ua.

Удосконалення розділу «Новини»

Новини за фактором популяризації чи важливості можуть мати один з трьох станів: звичайний, підвищений та дуже важливий. Новини найвищого пріоритету відображатимуться у великому банері на головній сторінці. Новини на головному банері автоматично або за бажанням користувача можна гортати. Новини підвищеної важливості будуть відображатися нижче під банером – одночасно відображаються лише 2 такі останні новини. Решта новин виводиться у звичайному блоці «Новини». Крім того, з’явилась можливість сортування новин за популярністю чи датою.

Відтепер новини стануть більш орієнтовані на структурні підрозділи. Так, при їх створені автори будуть зазначати, до якої категорії належить повідомлення (конкретний факультет, кафедра та ін.). Цей фактор буде враховуватись при переході на цей структурний підрозділ – у боковому блоці «Останні новини» будуть відображатися лише найбільш актуальні новини конкретного структурного підрозділу (напр., факультету) та інших підрозділів, що у нього включаються (напр., кафедр). Така фільтрація дасть змогу відвідувачам краще познайомитись з життям та діяльністю конкретного структурного підрозділу.

Що планується?

Звісно, попереду ще багато роботи із втілення всіх запланованих ідей. Ось перелік тих можливостей, які чекатимуть на відвідувачів сайту у найближчий час:

  1. Якісна фотогалерея.
  2. Англійська версія сайту.
  3. Форма відправки повідомлень з сайту працівникам структурних підрозділів (деканати, інститути, ректорат та ін.).
  4. Інтеграція модулю повідомлення про виявлені орфографічні помилки чи неточності на сайті.
  5. Оновлення Гугл- та Яндекс-мап з метою нанесення на них всіх корпусів УжНУ (та розміщення цих мап на сайті).
  6. І багато іншого, що запропонуєте саме Ви!..

Сподіваємося, що новий сайт Вам до вподоби та чекаємо на Ваші відгуки і пропозиції!

 

Колектив ННІ Інформаційно-комунікаційних технологій,
розробник сайту, начальник відділу ІТ -  Олександр Дубів
admin@uzhnu.edu.ua