Новини

18.07.2018
1187

Володимир Лазур: Фізика й технічний прогрес – нерозривні

Фізика – одна з найскладніших, проте й найцікавіших наук. Вона навколо нас, описує, пояснює все, що бачимо довкола. Разом з іншими, не менш важливими науками вона створила сучасну цивілізацію й далі прогресує в цьому напрямку. Минуле століття вважали століттям фізики, адже все, що було зроблене людством, безпосередньо формувалося на знаннях та дослідженнях вчених цієї галузі знань. Це нині електроніка, яка нас оточує зусібіч, стала буденною річчю, але вона – продукт плідної праці спеціалістів-фізиків.

 Докладно про особливості одного з фундаментальних підрозділів нашого вишу, про власне навчання й приємне дозвілля в дружній університетській родині Медіацентру розповів декан фізичного факультету Володимир Лазур.

Нині в підрозділі 6 кафедр, які дають можливість здобувати освітній рівень бакалавра за спеціальностями «Середня освіта (Фізика)», «Фізика та астрономія», «Прикладна фізика та наноматеріали», «Телекомунікації та радіотехніка», «Мікро- та наносистемна техніка», «Кібербезпека» (Освітні програми «Системи технічного захисту інформації» та «Безпека інформаційних і комунікаційних систем»). Для студентів магістратури до вже загаданих додаються «Фізична та біомедична електроніка»,  «Фізика ядра та фізика високих енергій», «Системи технічного захисту інформації, автоматизація її обробки». У майже кожної спеціальності – декілька спеціалізацій.

А цьогоріч абітурієнтів здивують цікавим нововведенням. Окрім названих, вступникам пропонують нову спеціальність – «Біомедична інженерія»«Започаткована галузь – на перетині трьох важливих для людства наук: фізики, медицини та біології. Основна її функція – регенерація людської клітини. Маніпулюючи атомами, об’єднуючи їх один із одним, зможемо відтворити будь-яку частину тіла. На сьогодні в нашій науковій лабораторії ми навчилися  досліджувати біо- й квазімолекули. Також розробляємо нові технології, пристрої, які допомагатимуть у складних операціях», – захоплено розповідає очільник факультету.

Наукова робота студентів також не стоїть на місці. Майже кожен сьомий випускник має щонайменше одну наукову публікацію у фаховому науковому виданні.

Зазвичай важко пристосуватися до самостійного життя після університету й знайти роботу. Проте у випускників фізичного факультету такі ситуації вкрай рідкісні. «Без фізики неможливий технічний прогрес, саме тому наші фахівці є завжди запитаними. Мені регулярно телефонують колеги із зарубіжних наукових центрів Словаччини, Арагонської національної лабораторії (США), де працюють наші випускники, з Принстонського університету (США), Великого адронного колайдеру (Швейцарія) й просять порекомендувати їм науковців, які підготовані до такої праці. Ми радо надаємо таких кваліфікованих працівників, яких вони потребують, – запевняє Володимир Юрійович. – Стосовно працевлаштування у нашому краї, переконую: проблем немає. Міжнародна компанія «Jabil Circuit», яка функціонує й поблизу Ужгорода, радо бере на роботу наших фахівців. Саме за фінансової підтримки цього заводу на фізичному факультеті створено науково-проблемну лабораторію з унікальною технікою».

Випускники факультету можуть працювати в різних сферах діяльності. Трудяться вони у таких галузях, як медицина, біологія, екологія, економіка, менеджмент, котрі перетинаються з фізикою. Також мають нагоду влаштуватися програмістами, спеціалістами із захисту інформації, працівниками освітніх організацій, інженерами, експертами з контролю якості.

Після важких мозкових штурмів студенти й викладачі, безумовно, потребують релаксу. «Найкращий відпочинок – у колі друзів», – таким девізом керуються вихованці фізфаку. Драйвово розпочати сезон Днів першокурсника? День Архімеда відсвяткувати неординарно та інноваційно? Приготувати смачнющий боґрач на завершення Тижня студентської дружби? «Без питань!» – впевнено скажуть фізики, підкорюючи серця студентів інших факультетів своєю щирістю й дружелюбністю.

Не варто забувати й про спортивний потенціал викладачів і студентів фізичного факультету. Викладацький склад традиційно виборює призові місця в спортивних змаганнях. Ба й студенти не бояться кинути виклик наставникам і обіграти їх у чесному футбольному матчі.

Хочете відчути себе максимально корисними людству і в той же час перебувати в середовищі висококваліфікованих спеціалістів, а за сумісництвом – доброзичливих людей? Є бажання дослідити ще невідоме, дізнатися таємниці людства, а також нерозвідані секрети фізичної науки? Чекатимемо нетерпляче в нашому підрозділі! Світ потребує нових висококваліфікованих фізиків.

Вікторія Кенідра

Медіацентр УжНУ

 

Довідкова інформація

Сертифікати ЗНО для вступу
на спеціальності:

– «Середня освіта. Фізика», «Фізика та астрономія», «Прикладна фізика та наноматеріали»:

1. Українська мова та література

2. Фізика

3. Математика / Іноземна мова

– «Кібербезпека», «Мікро- та наносистемна техніка», «Телекомунікації та радіотехніка»:

1. Українська мова та література

2. Математика

3. Фізика / Іноземна мова

– «біомедична інженерія»:

1. Українська мова та література

2. Біологія

3. Математика / Хімія

 

Категорії: