Новини

24.04.2019
2003

Медичний факультет гармонізує навчальні плани з країнами ЄС

На засіданні вченої ради УжНУ, що відбулося 18 квітня 2019 року, відбулось обговорення та схвалення змін до навчальних планів спеціальностей «Медицина» та «Фармація, промислова фармація». Навчальні плани, за якими раніше здійснювалось навчання на медичному факультеті, були затверджені Міністерством охорони здоров’я України (МОЗ) та підлягали лише незначним корективам у частині перерозподілу навчального навантаження між аудиторними годинами та годинами самостійної роботи. Однак 18 вересня 2018 року наказом під номером 1696 МОЗ скасувало дещо застарілі навчальні плани, поклавши повноваження та відповідальність за розробку навчальних планів на університети.

Медичні факультети, дотримуючись єдиних стандартів вищої освіти, отримали змогу оперативно реагувати на стрімкий розвиток медицини та адаптувати свої навчальні плани до вимог сьогодення. Розроблення та постійний перегляд власних навчальних планів завжди було нормою для європейських університетів. Тому першим кроком, який ми зробили в цьому напрямку, став аналіз освітнього досвіду медичних факультетів в університетах країн Вишеградської четвірки. Дороговказом при цьому слугувала навчальна документація Медичного університету Варшави та медичних факультетів Ягеллонського університету (м. Краків), Карлового університету (м. Прага), університету Масарика (м. Брно), університету Коменcького, (м. Братіслава), університету Павла Йожефа Шафарика (м. Кошіце), університету Земмелвайса (м. Будапешт) та університету м. Дебрецен. Слід відзначити, що клінічна частина навчальних планів у країнах Вишеградської четвірки достатньо подібна і узгоджується із тим навчальним планом, за яким навчались студенти досі. Основні відмінності зустрічаються у частині фундаментальних медичних предметів. У закордонних навчальних планах, на відміну від типового плану МОЗ України, є менша кількість дрібних супутніх предметів і, відповідно, більше навчального навантаження виділено на фундаментальні медичні дисципліни. Зокрема, у навчальних планах інших країн відсутній блок суспільно-гуманітарних дисциплін, натомість широко вивчається англійська мова у програмах, які викладаються державною мовою навчання, та, відповідно, значна увага приділяється вивченню державної мови у тих програмах, які викладаються англійською. Також українські плани не передбачають вивчення сучасної науки молекулярної біології, тоді як такий предмет присутній в усіх досліджуваних навчальних планах країн Вишеградської четвірки. Під час останнього перегляду навчальних планів спеціальності «Медицина» Центральним методичним кабінетом МОЗ України було вилучено навчальну дисципліну «Основи стоматології». Однак за кордоном усі студенти-медики вивчають предмети на кшталт «Вступ до стоматології», «Пропедевтична стоматологія» чи ті ж «Основи стоматології». Тому нами повернуто цю дисципліну на її попереднє місце. В усіх планах медичних факультетів країн Вишеградської четвірки є розділ з геріатрії: окремо, або в складі дисципліни «Внутрішня медицина». Тому на 6 курсі нами впроваджено навчальний цикл «Онкологія та геріатрія». Навчальні плани університетів Польщі, Чехії та Угорщини на 6 курсі містять навчальні цикли з психіатрії, неврології, травматології та медицини невідкладних станів, які досі були відсутні у нас. З наступного навчального року ці цикли почнуть викладатись нашим студентам, а викладачі починають готуватись до них уже сьогодні.

Подібні зміни торкнулись і спеціальності «Фармація, промислова фармація»: перерозподіл дисциплін суспільно-гуманітарного блоку на користь англійської мови фармацевтичного спрямування та посилення підготовки у напрямку надання фармацевтичної опіки відвідувачам аптек.

Приведення навчальних планів у відповідність до стандартів країн ЄС – це лише перший крок у перейманні світового досвіду. Зараз медичний факультет працює над осучасненням змісту навчальних дисциплін спираючись на кращі практики відомих у сфері медицини освітніх закладів.

 

За матеріалами медичного факультету

Категорії: