Новини

16.05.2019
1413

Ректор УжНУ провів перший в Україні майстер-клас із нейрохірургії, де операція транслювалася онлайн

Ректор УжНУ провів перший в Україні майстер-клас із нейрохірургії, де операція транслювалася онлайн

Процес надскладної операції видалення пухлини, за яку візьметься не кожен хірург, у Закарпатському центрі нейрохірургії та неврології показали онлайн ще для 20-ти спеціалістів з усієї України та сусідньої Молдови.

Ця операція триває, у середньому, чотири години. Видалити пухлини, аби не зачепити життєво важливі тканини – дуже складно.

Під час операції проводять спеціальний електро-фізіологічний моніторинг. Аби поки хворий в наркозі, лікарі могли контролювати функції його кінцівок, а також черепних нервів.

Для таких операцій – використовують нейрохірургічний мікроскоп. Зображення з нього – транслюється і на екран в лекційний зал, і на монітор в операційній – для частини учасників майстер-класу. Володимир Смоланка пояснює – пухлина досить глибоко – і спочатку до неї потрібно обережно дістатися.

Нейрохірурги та нейрофізіологи, які спеціально для участі в майстер-класі приїхали до Ужгорода можуть не лише спостерігати, а ще й ставити питання під час хірургічного втручання. Подібне, кажуть, цінна практика.

У Закарпатському центрі нейрохірургії та неврології проводять операції на найбільш складних ділянках. А у хірургічному лікуванні пухлин стовбура головного мозку – тут мають унікальний досвід. Саме в  Ужгороді – роблять чи не найбільшу кількість надскладних операцій в Європі. Сюди направляють пацієнтів з усіх куточків України. Щороку по допомогу до наших фахівців приїздять понад три сотні пацієнтів.

Sirius

Категорії: