Новини

23.09.2019
833

УжНУ за ініціативи юрфаку організував міжнародну конференцію, присвячену позитивному впливу створення та діяльності європейських територіальних об'єднань

У пятницю, 20 вересня, відбулася міжнародна конференція  «Позитивний вплив створення та діяльності європейських територіальних об'єднань на економічний розвиток Європейського Союзу та його зовнішніх кордонів». Організаторами заходу стали юридичний факультет УжНУ, Європейське об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА (ЄОТС ТИСА), Закарпатська обласна рада, загальні збори області Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина), самоврядування міста Кішварда (Угорщина), Інститут економіко-правових досліджень Національної академії наук України, Центральноєвропейська служба по допомозі в транскордонних ініціативах (Угорщина).

У роботі конференції взяли участь проректор УжНУ з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Мирослава Лендьел, декан юридичного факультету УжНУ Ярослав Лазур, заступник голови облради Йосип Борто, заступник голови ОДА Олексій Гетьманенко, а також директор і заступник директора ЄОТС ТИСА Андреа Сабоне Цап та Юдіта Євчак, іноземні гості, викладачі та студенти УжНУ.

ЄОТС «Тиса» - унікальний проект як для України, так і для Євросоюзу, оскільки вперше окрема область України, яка не є членом ЄС, завдяки сусідній Угорщині, стала учасником європейського інструменту сусідства, покликаного розвивати співпрацю регіонів заради реалізації конкретних економічних, інвестиційних екологічних, інфраструктурних та культурно-освітніх проектів.

З вітальним словом виступила проректор УжНУ з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Мирослава Лендьел:  «Важливо, що спільно з  угорськими партнерами ми маємо можливість проводити конференцію, яка об’єднує юристів, економістів, економістів-міжнародників, знавців країнознавства, оскільки тематика транскордонної співпраці є  справді міждисциплінарною. Ми аналізуємо практику втілення міжнародних стандартів у реаліях  українського законодавства. Ми обговорюємо цю практику, маючи вже діюче ЄОТС «Тиса», яке незважаючи на певні правові колізії, успішно функціонує».

Ярослав Лазур, який був модератором конференції, у своїй доповіді розповів про правничі аспекти діяльності європейських об'єднань територіального співробітництва за участі суб'єктів транскордонного співробітництва України. «Для розуміння правової природи новітніх правових механізмів транскордонної, міжрегіональної та транснаціональної співпраці, між Україною та Європейським Союзом, а точніше державами-членами Європейського Союзу, ключовим є питання розуміння системи джерел правого регулювання даного питання» - наголосив Ярослав Лазур.

На конференції також було презентовано  видання «Інституційно-правовий вимір участі України в європейських об ҆єднаннях територіального співробітництва». Видання було підготоване Інститутом економіко-правових досліджень Національної академії наук України, юридичним факультетом УжНУ та Центральноєвропейською службою сприяння транскордонним ініціативам (Угорщина). Авторами наукового дослідження стали Очкаі Д., Устименко В. А.,  Лазур Я. В., Санченко А. Є., Фетько Ю. І. та Яценко С. С.

 У виданні представлено результати дослідження правових та економічних аспектів забезпечення зміцнення транскордонного співробітництва шляхом утворення і діяльності європейських об’єднань територіального співробітництва (ЄОТС) у контексті європейського права та українського законодавства. Запропоновані рекомендації органам державної влади та місцевого самоврядування України щодо подолання труднощів на шляху поширення практики діяльності ЄОТС як ефективного інструменту регіонального та місцевого соціально-економічного розвитку в контексті європейської інтеграції.

Інформаційно-видавничий центр

 

Категорії: