НДНЦ молекулярної мікробіології та імунології слизових оболонок

Завдяки співпраці з Європейською мережею EuroFir та в рамках виконання ряду міжнародних проектів працівники нашого центру мають змогу проходити навчання  та стажування за кордоном на базі кращих європейських університетів.

Наявність новітнього обладнання та високваліфікованого людського потенціалу а також співпраця з  Cassovia Life Sciences (словацька асоціація науково-дослідних інститутів) дають можливість виконання наукових робіт на сучасному світовому рівні, що відображено у дисертаційних роботах на отримання звання кандидатів та докторів біологічних наук.  

Теми виконуваних дисертаційних робіт:
  1. Баті В. В. “Мікроорганізми оригінальних ферментних продуктів харчування рослинного походження у виробництві новітньої функціональної їжі” – 03.00.07. мікробіологія –3 курс навчання.

  2. Сарваш О. В. “Новітні композиційні антимікробні біопрепарати для попередження формування формування біоплівок, їх застосування в харчовій та медичній промисловості” – 03.00.07. мікробіологія –2 курс навчання.

  3. Мелешко Т. В. «Індигенна мікробіота людини її структурні компоненти та метаболіти, як потенційні епігенетичні модифікатори» зі спеціальності 03.00.07 “Мікробіологія”, біологічні науки – 1 курс навчання.

  4. Левчук О. Б. “Нанофітомікробні інноваційні матеріали і продукція, їх впровадження в медичну і харчову промисловість, механізми дії та технологічні аспекти практичного використання” – докт. біол. наук. – захист у 2016 - 2017 рр.

  5. Маркуш Н. В. “Сучасні методологічні підходи до клінічних випробувань ефективності нових біологічних препаратів (мікробного і рослинного походження)” канд. мед. наук. – захист у 2017 році.

Дисертації, захищені у 2014 році:
  1. Віктор Олександрович Петров. “Ключові мікроорганізми, як потенційні індикатори та ініціатори неінфекційних захворювань людини, пов’язаних з метаболічними розладами” – канд. мед. наук, м. Київ.

Співробітники Центру проходили стажування та навчання за кордоном:
  1. за допомогою гранту COST Баті В. В. пройшла навчальний курс «Методи досліджень біоплівки для продуктів харчування», який проходив в Данії, в місті Копенгаген на базі Технічного університету, 23-30 серпня 2013 року. Отримано диплом.

  Даний курс надав можливість нашій команді використати отримані знання на практиці в подальших наших дослідженнях. Ми зможемо вивчати специфіку утворення мікробних колоній, а також можливість формування біоплівок на поверхнях їстівних рослин, зокрема ми зможемо досліджувати утворення біоплівок мікроорганізмами, які були ізольовані у рамках проекту BaSeFood та реалізувати на практиці. А також застосовувати методи флуоресцентної і конфокальної мікроскопії, аналітичного методу FISH (флуоресцентна in-situ гібридизація).

 2. Баті В. В. пройшла навчання на базі Вегенінського Університету «12-тих Міжнародних Курсів для аспірантів із створення та використання даних про склад продуктів у галузі харчування» (Композиційна база даних харчових продуктів). Навчальний курс проходив з 13 по 25 жовтня 2013 року в місті Вегенінген, Нідерланди.

Створення харчової бази даних в Україні є дуже актуальною і важливою проблемою. Для харчової промисловості доступ до Харчової Бази Даних відкриває нові можливості для вибору харчових компонентів, для аналізу наявних даних, створення нових рецептів, які матимуть позитивний ефект для виробництва харчових продуктів.З іншого боку, це дуже важливо для українських споживачів, щоб мати доступ до інформації про якість і склад харчових продуктів. Особливо важливе значення має вміст алергенів, цукрів, ГМО, інформацію про термін зберігання продукції і т.д. Для того щоб забезпечити доступ споживачів до такої інформації, вченим належить клопітка робота по створенню харчової Бази Даних в Україні. Нашим Центром було вперше ініційовано Створення Харчової Бази Даних в Україні.

   3). В рамках співпраці «Науково-дослідницького та навчального Центрумолекулярної мікробіології та імунології слизових оболонок» з мережею ЄвроФІР Баті В. В. прийняла участь у навчальному курсі Літньої школи «Дослідження повного раціону харчування для оцінки впливу» на базі університету TUBITAK, в межах проекту FP 7 «TDS - exposure». Навчальний курс проходив з 22 по 27 червня 2014 року в місті Стамбул, Туреччина.

Даний навчальний курс надав можливість ознайомитися з дослідженнями повного раціону харчування, в забезпеченні безпеки харчових продуктів та виявлення можливих ризиків для здоров'я людини.А також проектування і планування досліджень харчування, підготовки проб і аналізу, управління якістю, в кожному з цих аспектів теоретичного і практичного навчання. Засвоєно основні навички використання програмного забезпечення «LanguaL» та EFSA «Foodex» для опису досліджуваної їжі та її компонентів. 

  1. Участь в тренінгах за проектом CAPINFOOD: 25-29 серпня 2014, в Будапешті (Угорщина).

В рамках виконання наукових проектів результати досліджень нашого Центру були представлені на:
  1. Координаційна зустріч керівників проекту “BaSeFood” (Coordination and Project Management Board meeting), 5-те засідання консорціуму “BaSeFood” (BaseFood Сonsortium meeting). - 21 - 24 лютого 2012 року. - м. Афіни, Греція;

  2. Угорська конференція керівників Європейського агентства з координації досліджень EUREKA “Їжа для майбутнього - майбутнє їжі”. - 2 - 3 квітня 2012 року. - м. Будапешт, Угорщина;

  3. Впровадження наукових результатів проекту “BaSeFood ”– виконання завдань робочих пакетів 4 і 5. Участь в другому симпозіумі з харчових наук (2nd Kiel Food Science Symposium). - 20 - 24 травня 2012 року. - м. Бонн та м. Кіль, Німеччина;

  4. Участь в 11 зустрічі Національних Технологічних Платформ “Їжа для життя” (11th meeting of National Technology Platforms“Food for Life” (NTPs)) та здійснення робочого візиту в Медичний університет м. Стамбул (EDITEPE). - 8 -10 червня 2012 року. - м. Стамбул, Туреччина;

  5. Міжнароднанаукова конференція “Пробіотики та пребіотики”. - 11-15 червня 2012 року. - м. Кошице, Словацька Республіка;

  6. Міжнародна наукова конференція “Бактеріофаги та пробіотики – альтернатива антибіотикам”. -1-4 липня 2012 року. - м. Тбілісі, Грузія;

  7. Участь в заключному робочому засіданні членів ради директорів проекту “BaSeFood” та Міжнародному конгресі традиційного харчування. - 2 - 5 жовтня  2012 року. - м. Цезена, Італія;

  8. Міжнародна наукова конференція «Мікробіологія та імунологія – перспективи розвитку в ХХІ столітті»,Київ, 10 – 11 квітня 2014.

  9. Заключна конференція по проекту CAPINFOOD, відбулася 17 червня квітня 2014. – Любляна, Словенія;

  10. Третій “SEE Forum”, відбувся 18 червня 2014 року, в Любляні (Словенія).

  11. «Інновації у харчовій галузі та участь у міжнародних проектах (CAPINFOOD). - 7 липня, 2014. - Ужгород;

  12. «Національна конференція проекту CAPINFOOD в Україні». - 7 серпня, 2014. – Ужгород;

  13. 2014 ENGIHR Conference: «The Gut Microbiota Throughout Life». Karlsruhe, Germany, 24th-26th September, 2014;

  14. Joint CONFERENCE PROMISE and BacFood Net «Persistent lifestyles of food-borne pathogens and its consequence». - 17 - 19.11.2014. – Відень, Австрія;

 

Дата оновлення 24.06.2015